Αλλάζει ο συνδικαλιστικός νόμος


Ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό του ισχύοντος καθεστώτος στο συνδικαλιστικό κίνημα μετά από 32 χρόνια, καταθέτει το Υπουργείο Εργασίας. Οι τελευταίες αλλαγές στο νόμο έγιναν το 1982 με το νόμο 1264. Καθώς όμως τα τελευταία χρόνια το κύρος των συνδικάτων έχει υποστεί ρωγμές, με τον αριθμό των εργαζομένων που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις διαρκώς να μειώνεται, ο στόχος του Υπουργείου είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των συνδικάτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Εθνος” στο τραπέζι μπαίνουν μια σειρά ριζικών αλλαγών που αφορούν τον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικάτων και την αντιμετώπιση του κατακερματισμού τους έως τη διαδικασία προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Συγκεκριμένα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ μπαίνει:

  • Ο τρόπος χρηματοδότησης του συνδικαλιστικού κινήματος : Θα συζητηθεί το έαν πρέπει τα συνδικάτα να χρηματοδοτούνται από το κράτος ή να στηρίζονται μόνο στις εθελοντικές εισφορές των μελών τους.
  • Το πρόβλημα του κατακερματισμού στις οργανώσεις: Θα συζητηθεί το ενδεχόμενο ενοποιήσεων
  • Ο τρόπος προκήρυξης των απεργιών: Στόχος είναι οι αποφάσεις για την προκήρυξή τους να λαμβάνονται με την ευρεία πλειοψηφία των απασχολουμένων στις επιχειρήσεις.
  • Το θέμα της αξιοπιστίας των συνδικάτων: Θα συζητηθούν λύσεις, καθώς μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των εργαζομένων που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.
  • Ο τρόπος χορήγησης των συνδικαλιστικών αδειών: με τον ισχύοντα νόμο, στο δημόσιο δίνονται περισσότερες άδειες στους συνδικαλιστές από ό, τι στον ιδιωτικό τομέα.

Η αλλαγή του «συνδικαλιστικού νόμου” θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr