Αμερικανικές Εκλογές 2020: Τελικές δημοσκοπήσεις -Μπροστά ο Μπάιντεν πανεθνικά, αλλά πλησιάζει ο Τραμπ σε αμφίρροπες πολιτείες

Ο Τζο Μπάιντεν παραμένει το φαβορί για να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο στις σημερινές Αμερικανικές Εκλογές 2020, σύμφωνα με τις τελικές δημοσκοπήσεις, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ πλησιάζει σε αρκετές αμφίρροπες πολιτείες, ελπίζοντας έτσι σε μια επανάληψη του σκηνικού προ τετραετίας και στην επανεκλογή του.

Ο Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος διατηρεί σημαντικό προβάδισμα τεσσάρων έως δέκα ποσοστιαίων μονάδων, σύμφωνα με τις τελευταίες πανεθνικές δημοσκοπήσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων του fivethirtyeight.com φέρνει τον Μπάιντεν μπροστά με 8,4%, ενώ το Real Clear Politics του δίνει προβάδισμα 6,7%. Ωστόσο, ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου, που κλιμακώνει μέχρι την τελευταία στιγμή τη ρητορική του, εμφανίζεται να ανακτά έδαφος σε ορισμένες από τις αμφίρροπες πολιτείες που πρέπει να νικήσει για να εξασφαλίσει την παραμονή του στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ.

Στη Φλόριντα, τη μεγαλύτερη από τις αμφίρροπες πολιτείες, ο Μπάιντεν προηγείται με μόλις 1,7% σύμφωνα με τον μέσο όρο των σημαντικότερων δημοσκοπήσεων. Η τελική σφυγμομέτρηση των Ipsos / Reuters δίνει επίσης πολύ μικρό προβάδισμα στον Μπάιντεν στη Φλόριντα και τον φέρνει σχεδόν ισόπαλο με τον Τραμπ στη Βόρεια Καρολίνα και στην Αριζόνα, αν και πανεθνικά προηγείται με οκτώ μονάδες (52% έναντι 44%) του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του. Αναλυτές εκτιμούν ότι αν θέλει ο Τραμπ να φθάσει στον μαγικό αριθμό των 270 εκλεκτόρων, που στέφουν τον νικητή των αμερικανικών εκλογών, θα πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσει υπό τον έλεγχό του τη Φλόριντα, όπου έχει ήδη ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, με τους 29 εκλέκτορες, την οποία είχε αποσπάσει προ τετραετίας από τη Χίλαρι Κλίντον με μόλις 1,2%. Αλλά η Φλόριντα είναι εξίσου σημαντική και για τον Μπάιντεν και μπορεί να του ανοίξει τον δρόμο για τη νίκη. Οι επιστολικές ψήφοι θα καταμετρηθούν στην πολιτεία αυτή στη διάρκεια της ημέρας, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν είναι οριακή η μάχη, μπορεί να ανακοινωθεί ο νικητής της αναμέτρησης πριν από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα.

Αγωνία για το «γαλάζιο τείχος» στην Πενσιλβάνια, στο Μίσιγκαν και στο Ουισκόνσιν
Αν χάσει ο Μπάιντεν στη Φλόριντα, η προσοχή θα στραφεί στην Πενσιλβάνια, στο Ουισκόνσιν και στο Μίσιγκαν, τρεις πολιτείες του λεγόμενου «γαλάζιου τείχους» των Δημοκρατικών, που απέσπασε ο Τραμπ το 2016. Στην Πενσιλβάνια με τους 20 εκλέκτορες ο Μπάιντεν διατηρεί κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το Real Clear Politics, ένα προβάδισμα 2,5 ποσοστιαίων μονάδων. Στο Μίσιγκαν με τους 16 εκλέκτορες προηγείται με 4,8% και στο Ουισκόνσιν με τους 10 εκλέκτορες είναι μπροστά με 6,6%.

Αν επικρατήσει και στις τρεις αυτές πολιτείες και διατηρήσει εκείνες που κέρδισε η Χίλαρι Κλίντον προ τετραετίας, τότε θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ωστόσο, λόγω του περιθωρίου λάθους των δημοσκοπήσεων, οι μάχες στις πολιτείες αυτές αναμένονται στήθος με στήθος. Αυτός είναι και ο λόγος που ανησυχούν στο στρατόπεδο του Μπάιντεν, δεδομένου ότι και πριν από τις εκλογές του 2016 οι σφυγμομετρήσεις έδιναν παρόμοιο πανεθνικό προβάδισμα στη Χίλαρι Κλίντον, που κέρδισε μεν τη λαϊκή ψήφο, αλλά έχασε αρκετές αμφίρροπες πολιτείες με αποτέλεσμα τελικός νικητής να στεφθεί ο Τραμπ.


Πηγή: iefimerida.gr