Αμφίπολη: Βρέθηκαν ανθρώπινες παραστάσεις στα επιστύλια

«Βρέθηκαν ανθρώπινες παραστάσεις στα επιστύλια και αναζητούνται και άλλα οικοδομήματα» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Κώστας Τασούλας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο στο Μουσείο της Αμφίπολης. «Η Αμφίπολη είναι άσκηση θαυμασμού και υπομονής», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο προστίθεται στο σπουδαίο μωσαϊκό των πολιτιστικών επιτευγμάτων της Ελλάδας. Η Αμφίπολη είναι η κορωνίδα των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και όχι μόνον», δήλωσε ο κ. Τασούλας, ενώ είχε προηγηθεί ενημέρωση από την επικεφαλής αρχαιολόγο της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη.

Στόχος το μνημείο να γίνει ορατό

«Στόχος μας είναι το ταφικό μνημείο να γίνει ορατό και να το θαυμάζουν όλοι. Το ταφικό μνημείο αδικείται από τις φωτογραφίες. Είναι ακόμα πιο σπουδαίο», υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος διευκρίνισε ότι, όσον αφορά στον σκελετό, την έρευνα θα αναλάβουν Έλληνες επιστήμονες.

Ειδικότερα,, o κ. Τασούλας σημείωσε: «Έχουμε να κάνουμε μελέτες στερέωσης, πολλές συντηρήσεις, ώστε αυτό το μνημείο όσο το δυνατόν γίνεται και σε χρόνους αρχαιολογικούς να είναι ορατό και να το θαυμάζουν όλοι. Θέλω να πω, επίσης, ότι αυτή η εποποιία, αυτή η περιπέτεια της Αμφίπολης προφανώς δεν τελειώνει εδώ. Έχουμε πολλά στάδια ακόμη να δούμε, τα οποία θα τα δούμε και θα τα θαυμάσουμε με τη βοήθεια των σπουδαίων Ελλήνων αρχαιολόγων και όλων των άλλων επιστημόνων».

«Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με το ΑΠΘ, το οποίο ξεκίνησε προ ημερών την ηλεκτρική τομογραφία μιας περιοχής γύρω στα τρία στρέμματα πάνω από την ανασκαφή. Αυτή η τομογραφία της ανασκαφής θα μας βοηθήσει να αποφασίσουμε. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία της σωστικής συντήρησης των ευρημάτων. Εδώ στο μουσείο της Αμφίπολης γίνονται οι εργασίες και ήταν χθες εδώ και οι επικεφαλής του τμήματος συντήρησης του υπουργείου στο πλαίσιο αυτής της συντήρησης. Έχουμε αχνές πρώτες ενδείξεις στα επιστύλια, τα οποία βρέθηκαν στον χώρο, όπου ήταν το μωσαϊκό. Αυτές οι πρώτες ενδείξεις εμφανίζουν χρωματισμούς και αχνές απεικονίσεις προσώπων, οι οποίες με την πρόοδο της συντήρησης θα γίνουν πιο ευδιάκριτες και συνεπώς και οι ανακοινώσεις μας θα γίνουν πιο ευδιάκριτες».

Τέλος, ο κ. Τασούλας δεν παρέλειψε να συγχαρεί και την ομάδα της επικεφαλής αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη:

«Είχα τη χαρά να συγχαρώ τους εργάτες, τους ανασκαφείς, τους μηχανικούς, τους συντηρητές και τους αρχιτέκτονες, οι οποίοι αποδίδουν στην Ελλάδα, στην παγκόσμια πολιτιστική κοινότητα, ένα τόσο απαράμιλλο εύρημα» είπε και πρόσθεσε: «Η φάση που ξεκίνησε το 2012 έφτασε σ’ ένα σημείο ολοκλήρωσης. Ξεκινά μια επόμενη φάση, στην οποία θα εμπλακούν ακόμη περισσότεροι επιστήμονες και ακόμη μεγαλύτερη διεπιστημονική συνεργασία», ανέφερε.

 

 

Πηγή: Καθημερινή