Αεροπειρατεία σε αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, στην Κύπρο, πραγματοποίησε στις 8.30 το πρωί, αεροσκάφος της EgyptAir, λόγω υπόθεσης αεροπειρατείας.

Στο χώρο του αεροδρομίου έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις ασφαλείας, ενώ οι κυπριακές αρχές έχουν συστήσει κέντρο διαχείρισης της κρίσεως.

Την υπόθεση αεροπειρατείας επιβεβαίωσε και η EgyptAir.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αεροπειρατές προτίθενται να επιτρέψουν σε παιδιά και γυναίκες, αιγυπτιακής καταγωγής, να αποβιβαστούν.

Εντός του αεροπλάνου βρίσκεται τουλάχιστον ένας άνδρας, ζωσμένος με εκρηκτικά, όπως επιβεβαιώνει η πολιτική αεροπορία της Αιγύπτους.

Ο αεροπειρατές έχουν επιτρέψει στους περισσότερους επιβάτες να αποβιβαστούν. Eντός του αεροσκάφους βρίσκονται μόνο τέσσερις επιβάτες μη αιγυπτιακής καταγωγής και τα μέλη του πληρώματος.

Στο αεροπλάνο, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξάνδρεια – Κάιρο (πτήση MS181), επέβαιναν 64 άτομα (56 επιβάτες, επτά μέλη του πληρώματος και ένα μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας της EgyptAir).

Το δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι μεταξύ των επιβατών είναι 10 Αμερικανοί και οκτώ Βρετανοί πολίτες.

H αεροπορική εταιρεία γνωστοποίησε ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τον αεροπειρατή.

Το αεροσκάφος βρίσκεται απομονωμένο, σε ειδικό χώρο του αεροδρομίου, το οποίο έχει κλείσει. Οι πτήσεις με προορισμό τη Λάρνακα προσγειώνονται πλέον, στο αεροδρόμιο της Πάφου.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Ο αεροπειρατής ζητά να παραδοθεί γράμμα σε γυναίκα που ζει στην Κύπρο

Την παράδοση τετρασέλιδης επιστολής σε γυναίκα που ζει στην Κύπρο ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αεροπειρατής που έθεσε υπό τον έλεγχό του αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών, το οποίο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στη Λάρνακα.

Ο αεροπειρατής, που φέρεται να είναι ζωσμένος με εκρηκτικά και απειλεί ότι θα χρησιμοποιήσει αν γίνει προσπάθεια εξουδετέρωσής του, ανέφερε το όνομα της γυναίκας στις κυπριακές Αρχές.

Σύμφωνα με την EgyptAir, όλοι οι επιβάτες αφέθηκαν ελεύθεροι εκτός από τέσσερις ξένους και τα μέλη του πληρώματος.

Εντός του αεροσκάφους βρίσκονταν μεταξύ άλλων δύο μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος. Επίσης, οκτώ από τους επιβάτες είναι Βρετανοί και 10 Αμερικανοί.

Καθηγητής Πανεπιστημίου ο 27χρονος αεροπειρατής

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε πριν λίγη ώρα η φωτογραφία του άνδρα που προχώρησε στην αεροπειρατεία στη Λάρνακα με στόχο να καταφέρει να συνομιλήσει με την πρώην σύζυγό του.

Πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ θέλουν τον 27χρονο δράστη, Ιμπραήμ Σαμάχα, να εργάζεται ως καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ατλάντα.

Αυτή την ώρα η πρώην σύζυγος του αεροπειρατή μεταφέρεται στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, κάτω υπό ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να συνομιλήσει μαζί του.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υποδεχόμενος τον Μάρτιν Σούλτς αναφέρθηκε στο περιστατικό αεροπειρατείας λέγοντας ότι οι κυπριακές αρχές κάνουν το άπαν ώστε όλοι να αφεθούν ελεύθεροι και να είναι ασφαλείς. Είπε χαριτολογώντας ότι το περιστατικό δεν έχει να κάνει με την τρομοκρατία και διερωτήθηκε αν έχει να κάνει με μια γυναίκα λέγοντας ότι “όλα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα”.

Ολοι οι επιβάτες αφέθησαν ελεύθεροι εκτός από τέσσερις ξένους και τα μέλη των πληρώματος, σύμφωνα με τη Egypt Air.