Ανακοινώσεις τραπεζιτών για κόκκινα δάνεια ερήμην του ΤΧΣ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε υψηλά «κόκκινα δάνεια» στοχεύουν οι τραπεζίτες, αλλά λογαριάζουν χωρίς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που το ελέγχουν πλέον οι δανειστές.

Σύμφωνα με δηλώσεις που αποδίδονται σε στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας, οι τράπεζες δεν θέλουν να ξεκινήσουν μέσα στο 2016 μαζικούς πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας από «κόκκινα δάνεια». Σκοπός τους λένε, δεν είναι να τρομοκρατήσουν τους δανειολήπτες με μαζικούς πλειστηριασμούς, αλλά να δώσουν ένα μήνυμα ότι πλέον οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να διεκδικήσουν τις απαιτήσεις τους από τους κακοπληρωτές δανειολήπτες και να κινητοποιήσει όσους από αυτούς βρίσκονται σε μόνιμη καθυστέρηση εξυπηρέτησης των δανείων τους. Γι αυτό και θα βάλουν στο στόχαστρό τους Τα μεγαλύτερα και παλαιότερα καταγγελμένα δάνεια προκειμένου να ξεκινήσει γι αυτά η διαδικασία των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των τραπεζιτών, το ενδιαφέρον τους θα κατευθυνθεί προς τα μεγαλύτερα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και από πάνω προς τα κάτω. Ήδη υπάρχει μία λίστα με τους 100 μεγαλύτερους σε αξία στεγαστικού δανείου ή ακινήτου δανειολήπτες και με ακόμη 100 δανειολήπτες που έχουν πάρει επιχειρηματικά δάνεια αξίας έως 5 εκατ. ευρώ. Άλλος τραπεζίτης δήλωσε ότι το όριο στο οποίο συγκεντρώνεται η προσοχή βρίσκεται στο επίπεδο των 300.000 ευρώ.

Αυτό που θέλουν να αποφύγουν αρχικά οι τραπεζίτες είναι να μην υπάρξει μεγάλος αριθμός προσφερόμενων κατοικιών μέσω των πλειστηριασμών, γιατί αυτό θα ρίξει την αξία τους και δεν θα έχουν τα απαιτούμενα έσοδα. Οι τράπεζες εξετάζουν τις κινήσεις τους αλλά, όπως επισημαίνουν τα στελέχη, αν η αξία κάποιας κατοικίας είναι υψηλή, εκτιμηθεί ότι υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές και ο δανειολήπτης δεν συνεργάζεται ή δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε ρυθμισμένο δάνειο, τότε η τράπεζα θα προχωρά στον πλειστηριασμό. Αυτό αφορά δάνεια που έχουν ήδη καταγγελθεί, καθώς απαιτεί πολλούς μήνες η νομική διαδικασία για τα υπόλοιπα.

Οι τραπεζίτες όμως λογαριάζουν χωρίς τον … ξενοδόχο, ο οποίος στη περίπτωση αυτή είναι το ΤΧΣ. Το οποίο καθορίζει τη στρατηγική των τραπεζών, αλλά πλέον ελέγχεται από τους δανειστές. Μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε η σύνθεση της Επιτροπής Επιλογής των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Ο πρόεδρος και ακόμη δύο μέλη της 6μελούς επιτροπής υποδείχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και τον ESM. Βασικός ρόλος αυτής της επιτροπής είναι η ετήσια αξιολόγηση των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ και να επιλέγει τα νέα μέλη τους, αν χρειασθεί. Και το ΤΧΣ ελέγχει τη πολιτική και τη στρατηγική των τραπεζών.

Μπορεί λοιπόν τα στελέχη των τραπεζών να μην θέλουν να ξεκινήσουν μαζικούς πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας από «κόκκινα δάνεια», αλλά η απόφαση είναι των δανειστών που ελέγχουν το ΤΧΣ και τις ίδιες τις τράπεζες.

Σ.Α. / Radio1d.gr