Αναπλάσεις στο κέντρο της πόλης και στην παραλία της πυλαίας

Στην ανάθεση μελετών για την αναβάθμιση του παραλιακού του μετώπου προχωρεί προσεχώς ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, μετά την πρόσφατη απόφαση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου θεσσαλονίκης, που έδωσε το «πράσινο φως» για την ένταξη στο σχέδιο πόλης έκτασης 1.000 στρεμμάτων με ιδιόκτητη πολεοδόμηση, στην περιοχή Κηπούπολη Πυλαίας, για τη ρύθμιση των χρήσεων γης στο κέντρο της Πυλαίας και τη ρύθμιση προβλημάτων που υπήρχαν στο θαλάσσιο μέτωπο, μήκους 6 χλμ.

 

Στόχος του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη όσον αφορά το θαλάσσιο μέτωπο είναι η δήμιου ργία χώρων αναψυχής και ποδηλατροδρόμων που συνάδουν με τη φυσιογνωμία μιας παραθαλάσσιας έκτασης προς όφελος των πολιτών όλης της Θεσσαλονίκης.

 

Εντός σχεδίου 1.000 στρέμματα

 

Με την προαναφερόμενη απόφαση του ΟΡΘΕ, εν τω μεταξύ, εντάσσονται στο σχέδιο πόλης 1.000 στρέμματα της Κηπούπολης και μάλιστα με το σύστημα της ιδιόκτητης πολεοδόμησης. Ο συντελεστής δόμησης που ορίζεται φτάνει το 0,5, γεγονός ωστόσο που εκτιμάται όπ δεν θα προκαλέσει προβλήματα, καθώς πρόκειται επί το πλείστον για μικρές ιδιοκτησίες, των οποίων οι ιδιοκτήτες θα έχουν πλέον -έπειτα από αναμονή πολλών ετών- τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, βάσει του νομικού πλαισίου, όπως επιθυμούν, καθώς μετά την έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος θα γίνει νόμος του κράτους. Με την ίδια απόφαση δίνεται λύση και σε ένα ακόμα μείζον και χρονίζον ζήτημα της Πυλαίας που αφορά τις χρήσεις γης στο κέντρο του παλιού Δήμου Πυλαίας. Στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρχε μια «παθογένεια» χρόνων, καθώς είχε χαρακτηριστεί ως περιοχή αμιγούς κατοικίας. Στη γραμμή εκκίνησης μπαίνουν, εν τω μεταξύ, από το Δήμο Θεσσαλονίκης εντός του Ιουλίου, εκτός από τη βιοκλιματική ανάπλαση του άξονα της Αγίας Σοφίας, όπως δημοσίευσε πρόσφατα το «B&RE», άλλα δύο μεγάλα έργα αναπλάσεων, και συγκεκριμένα οι αναπλάσεις του Φραγκομαχαλά (πλατεία Χρηματιστηρίου) και της περιοχής γϋ ρω από το ναό των Δώδεκα Αποστόλων, με το συνολικό προϋπολογισμό των τριών έργων να αγγίζει τα 8 εκατ. ευρώ.

 

Φραγκομαχαλάς και Δώδεκα Απόστολοι

 

Η χρηματοδότηση για την ανάπλαση του Φραγκομαχαλά, ύψους 5.571.262 ευρώ, είναι εξασφαλισμένη από το ΚΑΠΕ και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015. Η περιοχή ανάπλασης, περί τα 110 στρέμματα, περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, Ιωνος Δραγούμη, Τσιμισκή και Δωδεκανήσου και περιλαμβάνει τους παλιούς εμπορικούς πυ ρήνες των οδών Αγίου Μηνά, Εδέσσης και Βίκτωρος Ουγκώ, καθώς και τις πλατείες Εμπορίου και Χρηματιστηρίου. Στη μελέτη περιλαμβάνονται μεγάλοι υπαίθριοι ανεμιστήρες, σιντριβάνια, νεροκουρτίνες και αναρριχώμενα φυτά στις όψεις των κτηρίων, δημιουργία διαδρόμου με πίδακες που θα οδηγεί στο κτήριο του Χρηματιστηρίου, τοποθέτηση μεγάλων δέντρων, επιστύλιων ανεμιστήρων, ανεμιστήρων ειδικής κατασκευής κ.ο.κ. Στην περιοχή γύρω από το ναό των Δώδεκα Αποστόλων, που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως προστατευόμενο μνημείο λόγω της μεγάλης αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής του αξίας, οι παρεμβάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης αποσκοπούν στην επίλυση του κυκλοφοριακού και τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για τους πεζούς και στην ανάδειξη των μνημείων της περιοχής. Προβλέπονται αλλαγές στο οδικό δίκτυο, αύξηση πρασίνου και ανάπτυξη του υγρού στοιχείου. 

 

Πηγή: Ναυτεμπορική