Ανάσα ρευστότητας από την ΕΚΤ

Σημαντική ανάσα ρευστότητας -και μάλιστα στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους- έδωσε χθες το απόγευμα η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες αυξάνοντας τη γραμμή του ELA κατά 2,3 δισ. ευρώ, ενώ μετέθεσε για την επόμενη βδομάδα την όποια συζήτηση για επιπλέον «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα.

 

Πλέον το όριο του ELA διαμορφώνεται στα 83 δισ. ευρώ (από 80,7 δισ. ευρώ) και η αύξησή του κατά 2,3 δισ. ευρώ είναι η μεγαλύτερη από τον περασμένο Φεβρουάριο.

 

Με τα νέα δεδομένα το «μαξιλάρι» ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαμορφώνεται στα 3 δισ. ευρώ.

 

Τραπεζικές πηγές στην Αθήνα αποδίδουν τη γενναία αύξηση του ELA στις εκροές που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και που είχαν ως αποτέλεσμα το διαθέσιμο «μαξιλάρι» να συρρικνωθεί. Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι η ΕΚΤ δίνει τον απαραίτητο χρόνο στην ελληνική πλευρά, καθώς η διαπραγμάτευση με τους εταίρους βρίσκεται στο πλέον κρίσιμο σημείο, στηρίζοντας την προσπάθεια για να υπάρξει συμφωνία.

 

«Ο Μάριο Ντράγκι στέκεται, όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, αρωγός της Ελλάδας», σχολίαζαν οι ίδιες πηγές και ακόμα ανέφεραν πως ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από το στρατόπεδο των «σκληροπυρηνικών» κεντρικών τραπεζιτών, με κύριο εκφραστή τον Γιενς Βάιντμαν της γερμανικής Bundesbank, για να «κουρέψει» περαιτέρω τα ελληνικά collaterals, αλλά και για να κλείσει τη στρόφιγγα του ELA, εκείνος έχει επιλέξει να δώσει χρόνο στην Ελλάδα και να μη «δυναμιτίσει» τη διαπραγμάτευση.

 

«Οσο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, η ΕΚΤ δεν θα προβεί σε κινήσεις που θα αποσταθεροποιήσουν το ήδη εύθραυστο κλίμα και θα φέρουν σε άκρως δυσχερή θέση τις ελληνικές τράπεζες», αναφέρουν τραπεζικά στελέχη.

 

Ωστόσο γνωρίζουν ότι όσο περνάει ο καιρός, η ποιότητα των ενεχύρων που καταθέτουν υποβαθμίζεται. Γι’ αυτό και αναγνωρίζουν ότι με τραπεζικούς όρους η ΕΚΤ θα μπορούσε να πάρει απόφαση για επιπλέον «κούρεμα» στις εγγυήσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς υφίστανται οι τεχνικές προϋποθέσεις.

 

Εγγυήσεις

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι ελληνικές τράπεζες για να πάρουν 119 δισ. ρευστότητα από την ΕΚΤ (εκ των οποίων τα 36,3 δισ. ευρώ απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) έχουν καταθέσει ως εγγυήσεις τίτλους ονομαστικής αξίας 220 δισ. ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε «κούρεμα» 54%.

 

Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι για κάποια ενέχυρα το haircut είναι μηδενικό, όπως για παράδειγμα είναι τα ομόλογα EFSF υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης που διαθέτουν οι τράπεζες και έχουν δοθεί στην ΕΚΤ για απευθείας χρηματοδότηση. Επιπλέον οι τράπεζες διαθέτουν και απόθεμα εγγυήσεων ύψους 47 δισ. ευρώ, τα οποία με το υφιστάμενο «κούρεμα» δίνουν 36 δισ. ευρώ ρευστότητα από τον Εκτακτο Μηχανισμό.