Ανατιμήσεις για αγαθά και υπηρεσίες

Αμεση εφαρμογή του νέου καθεστώτος του ΦΠΑ με μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών και κατάργηση της έκπτωσης για τα εμπορικά νησιά του Αιγαίου, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, του φόρου πολυτελείας, καθώς και του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

 

Παράλληλα θα υπάρξει ειδική ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων και κατάρτιση πλήρους περιουσιολογίου όπου θα καταγράφεται το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων, ενώ θα γίνει αυστηρότερο το ποινολόγιο για τη φοροδιαφυγή.

 

Στον ΦΠΑ προβλέπονται σαρωτικές μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών στον κανονικό συντελεστή 23% από 13% ή 6,5% που είναι σήμερα, πράγμα που θα προκαλέσει κύμα ανατιμήσεων σε εκατοντάδες προϊόντα. Δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στις τιμές στα βασικά τρόφιμα, στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, καθώς παραμένουν στον συντελεστή 13%, ενώ ανεπαίσθητη θα είναι η μείωση στις τιμές των φαρμάκων και των βιβλίων με την υπαγωγή τους στο 6% από 6,5%.

 

Μεγάλες θα είναι οι αυξήσεις τιμών στα εμπορικά νησιά του Αιγαίου καθώς καταργείται η έκπτωση του 30% που ισχύει σήμερα σε όλους τους συντελεστές ΦΠΑ αλλά θα ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για τα φτωχότερα νοικοκυριά των νησιών με επιστροφή φόρου επί των αγορών τους.

Ειδικότερα με το νέο σύστημα ΦΠΑ θα αυξηθούν οι τιμές κατά 8,85% κατά μέσον όρο:

 

Στα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, τοματοπολτοί, σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.).
Τις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί), σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης.
Τις υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών.
Τις δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Τα εισιτήρια κινηματογράφων.
Τις υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.
Τις πωλήσεις ανθέων και φυτών. Επιπρόσθετα ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία θα αυξηθεί τον Οκτώβριο από το 6,5% στο 13% με συνέπεια οι τιμές των υπηρεσιών και των προϊόντων αυτών να αυξηθούν κατά 6,1%.

 

Αύξηση προβλέπεται στην εισφορά αλληλεγγύης -πιθανόν αναδρομικά από την 1-1-2015- για όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες κ.ά.) σε περίπτωση που το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέοι συντελεστές της εισφοράς θα διαμορφωθούν σε 2% για εισοδήματα από 30.001-50.000 ευρώ, σε 4% για 50.001-100.000 ευρώ, σε 6% για 100.001-500.000 ευρώ και σε 8% για εισοδήματα πάνω από 500.001 ευρώ. Για τους μισθωτούς η αύξηση της εισφοράς θα φανεί αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους καθώς θα αυξηθεί η παρακράτηση και συνεπώς θα μειωθεί το ποσό που «θα βάζουν στην τσέπη τους».

 

Με τις νέες ρυθμίσεις θα αυξηθεί ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, από το 10% στο 13% του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Επιπλέον, ο φόρος αυτός επεκτείνεται και στα σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων. Ο αυξημένος φόρος θα υπολογιστεί στα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

 

Στις περιπτώσεις φορολογουμένων στους οποίους ο φόρος αυτός έχει ήδη επιβληθεί με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης του 2015 θα εκδοθεί νέο διορθωτικό εκκαθαριστικό με τον επιπλέον φόρο.

 

Πηγή: Έθνος