Ανατροπή από το ΣτΕ στις μειώσεις των συντάξεων

Δημοσιονομικό «σοκ» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να προκαλέσει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές στις συντάξεις που θα εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Ύστερα από σχετική πιλοτική δίκη, η Ολομέλεια του ΣτΕ, προσανατολίζεται να κρίνει ως αντισυνταγματικές μερικές περικοπές που επιβλήθηκαν στις συντάξεις με τους μνημονιακούς νόμους από το 2012. 

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα το «Έθνος της Κυριακής», οι σχετικές προσφυγές έχουν γίνει από πρώην εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σε τράπεζες αλλά και ΔΕΚΟ και στρέφονται κατά του ΙΚΑ (για τις μειώσεις των κύριων συντάξεων) και του ΕΤΕΑ (για τις επικουρικές). 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μάλιστα, εάν κάτι τέτοιο συμβεί η ετήσια επιβάρυνση για τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα είναι 2,8 δισ. ευρώ , ενώ η απόφαση επεκταθεί στο σύνολο των συνταξιούχων τότε το κόστος εκτοξεύεται σε 4,3 δισ. ευρώ.

Οι δικαστές προβληματίζονται αν λόγω της οικονομικής κρίσης πρέπει να επιστραφούν ή όχι αναδρομικά. Ανάλογοι προβληματισμοί λόγω της κρίσης και του κινδύνου εκτροχιασμού του προϋπολογισμού διατυπώνονται από τους δικαστές έτσι ώστε η επιβάρυνση να μην οδηγηθεί σε δυσθεώρητα ύψη αφού έτσι κι αλλιώς αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 3 δισ. ευρώ αν επικυρωθεί η αντισυνταγματικότητα. 

Τα μεγάλα νομικά αγκάθια που προβληματίζουν έντονα τους δικαστές αφορούν το γεγονός ότι δεν προηγήθηκαν μελέτες που να καταδεικνύουν ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στους συνταξιούχους ώστε να μην ξεπεραστούν τα όρια τις αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά και κατά πόσον έχει τηρηθεί η ισότιμη συμμετοχή στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις του καθενός.