Ανατροπή για το «Ναυάγιο» – Αλλη έκταση βγαίνει στο σφυρί, όχι η πασίγνωστη παραλία

Μια νέα διάσταση στο θέμα της μεταβίβασης μιας έκτασης 15 χιλιάδων στρεμμάτων στη βορειοδυτική Ζάκυνθο έδωσαν ένας δικηγόρος και ένας μηχανικός που δηλώνουν εκπρόσωποι του ιδιοκτήτη της ακίνητης αυτής περιουσίας.

Μετά τις αντιδράσεις της εκκλησίας σε σχέση με τα δικαιώματά της στην έκταση που περικλείει την διάσημη παραλία Ναυάγιο, με επιστολή τους στον μητροπολίτη Χρυσόστομο, οι δύο εκπρόσωποι του ιδιοκτήτη διαβεβαιώνουν ότι στην πωληθείσα έκταση δεν περιλαμβάνεται καμία έκταση της Μονής του Αγίου Γεωργίου των Γκρημνών, ούτε η περιοχή της ακτής του Ναυαγίου.

 

Στην επιστολή τους που κοινοποίησαν στο Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, ο δικηγόρος και ο μηχανικός, που δηλώνουν ότι εκπροσωπούν τον ιδιοκτήτη και πωλητή της έκτασης, Γεώργιο Χάρο, επισημαίνουν επιπλέον ότι η πώληση έγινε με κριτήριο την αξιοπιστία των αγοραστών και τη μεγάλη ευκαιρία για επενδύσεις στο νησί της Ζακύνθου.

 

Ο μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομος, με τον οποίον επικοινώνησε το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, για την επιστολή των εκπροσώπων του ιδιοκτήτη κ. Χάρου, ανέφερε: «Δεν έχω πλήρη εικόνα της επιστολής. Θα χαρώ πολύ αν έχουν τα πράγματα όπως περιγράφονται».

 

Το χρονικό

 

Σάλο είχε προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η πληροφορία ότι ξένη εταιρεία αγόρασε έκταση 15.000 στρεμμάτων πέριξ της ομορφότερης παραλίας (όπως έχει ψηφιστεί πρόσφατα) του κόσμου, του περίφημου «Ναυαγίου».

 

Την αγοραπωλησία που είναι σε εξέλιξη επιβεβαίωναν τοπικά μέσα ενημέρωσης αλλά και ο Μητροπολίτης Δωδώνης και πρώην Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν προτίθεται να απεμπολήσει τα δικαιώματά της στην περιοχή σημειώνοντας πως με το θέμα ασχολούνται ήδη οι νομικοί σύμβουλοι της Μητρόπολης Ζακύνθου. Η περιοχή για την οποία υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον είναι έκταση η οποία σύμφωνα με την Εκκλησία ανήκει στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών και περιλαμβάνει την διάσημη παραλία του “Ναυαγίου”.

 

Ο κ. Χρυσόστομος σχολίασε πως η διαδικασία μεταβίβασης των ακινήτων στο ενδιαφερόμενο επενδυτή είναι σε αρχικό στάδιο και πως υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες. Σε κάθε περίπτωση σημείωσε πως η εκκλησία παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά.

 

Η επίμαχη έκταση βρίσκεται περιμετρικά της περίφημης ακτής του Ναυαγίου και στις περιοχές Αναφωνήτρια, Μαριές και Βολίμες. Πληροφορίες από την Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Ζακύνθου αναφέρουν ότι έχει κατατεθεί συμβόλαιο αξίας 9 εκατ. ευρώ και ποσό 400 χιλιάδων ευρώ ως προκαταβολή για το φόρο μεταβίβασης. Ωστόσο, η Υπηρεσία εκτίμησε ως διπλάσια την αντικειμενική αξία για το ακίνητο, δηλαδή στα 18 εκατ. ευρώ, καταβάλλοντας ποσό φόρου περίπου 520.000 Ευρώ.

 

Η εταιρεία που εμφανίζεται ως ο αγοραστής της επίμαχης έκτασης φέρεται να δραστηριοποιείται στο διεθνές real estate, ενώ ο πωλητής της επίμαχης έκτασης είναι ο τελευταίος απόγονος μιας παλιάς οικογένειας ευγενών του νησιού με τίτλους από τον 17ο αιώνα.

 

Η ΖantePress24 ήρθε σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Δ.Δ.Ελατίων κ.Νίκο Ακτύπη, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση πώλησης της παραλίας του Ναυαγίου».

 

Την ίδια άποψη όμως με τον κ.Ακτύπη δεν φαίνεται να έχουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος και ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Δ.Μυλωνάς, οι οποίοι στην φιλοξενία τους στο ΙοnianRadio.gr, έκαναν λόγο για δεδομένη πράξη αγοραπωλησία κι ενέργειες από πλευράς τους για την ακυρότητα της.

 

Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος

 

«Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να πουλάνε ανενόχλητοι ότι και όποιες εκτάσεις θέλουν. Πήγαν χωρίς όρια να πουλήσουν. Εμείς για τον Άγιο Γεώργιο Κρημνών έχουμε κώδικες αδιαμφισβήτητους. Θα προχωρήσουν οι ακυρότητες. Ευτυχώς η Κτηματική και η Δασική Υπηρεσία έχουν επιμεληθεί. Πρόκειται για 3-4 χιλιάδες στρέμματα γύρω από την Αναφωνήτρια και συνολικά γύρω στις 15 χιλιάδες στρέμματα σε όλο το Δ.Δ. Ελατίων. Θα διεκδικήσω και θα κινηθώ εγώ αποκλειστικά …..» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος.

 

Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς

 

“Από καιρό υπήρχαν κάποιες φήμες , όχι όμως στοιχεία για πώληση της περιοχής. Από προχθές που το θέμα “έπαιζε” σοβαρά, άρχισα έλεγχο, να διευκρινιστεί από το υποθηκοφυλακείο και το κτηματολόγιο η πραγματικότητα. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχω, όλα συντείνουν στο ότι είναι γεγονός ότι έχει πραγματοποιηθεί η αγοραπωλησία. Δεν δέχομαι κανένας να με υποτιμά στο θεσμικό μου ρόλο, τον οποίο θα έχω μέχρι 31/8/2014 και θα διεκδικήσω μέσα από την Περιφέρεια να ακυρωθεί η πράξη αγοραπωλησίας. Θα γίνει η προσφυγή ως πολίτης που σέβεται τον εαυτό του…» δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα με τις αγοραπωλησίες που προέκυψε στην παρέμβαση του στο IonianRadio.gr, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μυλωνάς.