Αναβολή πώλησης κόκκινων δανείων και στο βάθος το Υπερταμείο

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

Και ξαφνικά, βλέπουμε νέα παράταση στη δυνατότητα πώλησης κόκκινων δανείων από τις τράπεζες. Πολλοί υποδέχτηκαν την είδηση θετικά και την ερμηνεύουν ως διάθεση τη κυβέρνησης. Η προηγούμενη προθεσμία έληγε στις 15 Μαρτίου και, όσοι δανειολήπτες δεν κατάφεραν να πάρουν το πολυπόθητο πιστοποιητικό «συνεργάσιμου δανειολήπτη» από τις τράπεζες, είχαν αρχίσει να αγωνιούν. Η νέα παράταση ως τις 15 Απριλίου, που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών, μεταθέτει για λίγο τη λήξη της προθεσμίας και δίνει μια ανάσα στους δανειολήπτες που ίσως μπορέσουν να βρουν τρόπο να προστατέψουν τις κατοικίες τους από τα νύχια των distress funds. Και σίγουρα, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να τους καλούν για να διευθετήσουν τα δάνειά τους. Πάντα βέβαια με τον μπαμπούλα και την απειλή των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομίας πρόκειται να καταθέσει τροπολογία, η οποία θα αναφέρει ότι το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν.4366/2016 τροποποιείται ως ακολούθως: «Η εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου αναστέλλεται ως προς τις καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις, τις συμβάσεις με υποθήκη ή με προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας και τα δάνεια και τις πιστώσεις προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται από τη σύσταση 2003/361/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003 (Επίσημη Εφημερίδα Λ124/20.5.2003), καθώς και τα δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, μέχρι την 15η Απριλίου 2016».

Βέβαια, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η νέα παράταση δεν οφείλεται στη προσπάθεια της κυβέρνησης να προστατέψει για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα τους δανειολήπτες και τη κύρια κατοικίας τους, αλλά είναι το αποτέλεσμα της καθυστέρησης που υπάρχει στην έναρξη των συζητήσεων για την αξιολόγηση του μνημονίου. «Και αυτό θα επαναλαμβάνεται για όσο χρειαστεί» σχολίασαν τα ίδια στελέχη.

Αλλά χθες υπήρχε και ακόμη μία είδηση που συνδέεται άμεσα με αυτή τη παράταση στη προθεσμία πώλησης των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες. Και δεν είναι άλλη από τις πληροφορίες για τη σύσταση του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, η οποία αναμένεται να γίνει εντός του Μαρτίου. Σύμφωνα μάλιστα με τα σχετικά δημοσιεύματα, η κυβέρνηση «τρέχει» για να ολοκληρώσει τα απαιτούμενα με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Βάσει του ιδρυτικού νόμου του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, προβλέπεται η μεταφορά στο νέο Υπερταμείο, τόσο του ΤΑΙΠΕΔ, όσο και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ήδη ελέγχεται από τους δανειστές, όπως έχουμε ξαναγράψει.

Και δεν είναι τυχαίο ότι ως πιθανότερη για την ανάληψη της διοίκησης του Υπερταμείου, ακούγεται το όνομα της Λούκας Κατσέλη, προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Ο λόγος που η επιλογή της Λούκας Κατσέλη δεν είναι τυχαία έχει να κάνει ακριβώς με το τι θα περιληφθεί στο Υπερταμείο. Γιατί, πέρα από λιμάνια, αεροδρόμια και μεγάλου οδικούς άξονες, στο Υπερταμείο θα συμπεριληφθούν επίσης οι τράπεζες και η ακίνητη περιουσία τους, μαζί βέβαια με όλα τα ενυπόθηκα ακίνητα που κατέχουν οι τράπεζες μέσω δανειακών συμβάσεων. Δηλαδή, τα κόκκινα δάνεια. Όλα τα ακίνητα που είναι συνδεδεμένα με κόκκινα δάνεια και, φυσικά, από τη στιγμή που οι δανειολήπτες ακόμα δεν έχουν την κυριότητά τους, αλλά αυτή διατηρείται στις τράπεζες, όλα αυτά τα ακίνητα θα περάσουν στο Υπερταμείου.

Αυτός λοιπόν είναι ο ένας και μοναδικός λόγος για τον οποίο δόθηκε η νέα παράταση στη προθεσμία πώλησης κόκκινων δανείων από τις τράπεζες στα distress funds. Επειδή ακόμη δεν ιδρύθηκε το Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων στο οποίο επιμένει τόσο πολύ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόφγκανγκ Σόιμπλε, το οποίο ο ίδιος θέλει να ελέγχει απόλυτα. Και σ’αυτή τη κατεύθυνση κινείται και η ελληνική κυβέρνηση. Θέλει να προλάβει να ιδρύσει το Υπερταμείο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Β.Σόιμπλε, ώστε έτσι οι δανειστές να ελέγχουν όλη την ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και να κανονίζουν ποιες εταιρείες τους θα πάρουν τι. Και με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να μην φαίνεται πώς μπορεί να εξυγιανθεί, ακόμα και μετά από τις αλλεπάλληλες ανακεφαλιοποιήσεις, με την ίδρυση και λειτουργία γερμανικών Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στη χώρα, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, τα πάντα παραδίδονται πλέον στους δανειστές, οι οποίοι, το μόνο που θα μας επιτρέψουν να ελέγχουμε, είναι το ποιους διαχειριστές των μνημονίων θα σε κάθε εκλογές. Κι αυτό όμως, όσο θα νομίζουμε ότι το ελέγχουμε.