«Ανέκδοτο» στα διεθνή ΜΜΕ οι μυστικοί «φορο-αστυνομικοί»

«Φωτιές» στο διαδίκτυο έχει βάλει η πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη για νοικοκυρές, φοιτητές και τουρίστες, σε ρόλο μυστικών φορο-αστυνομικών που θα…παγιδεύουν με κρυφές κάμερες φοροφυγάδες.

 

Γνωστοί ξένοι δημοσιογράφοι, εκ των οποίων ορισμένοι έχουν έρθει σε αντιπαράθεση με τον Υπουργό Οικονομικών, σχολιάζουν με μπόλικη δόση ειρωνείας τις εν λόγω προτάσεις για πάταξη της φοροδιαφυγής.

 

Ενδεικτικά, ο γνωστός οικονομικός συντάκτης της Wall Street Journal Σάιμον Νιξον, έγραψε στο twitter: “Ξεκαρδιστικό ελληνικό σχέδιο για τη φοροδιαφυγή οι τουρίστες θα καλωδιώνονται για να αποκαλύπτουν απάτες ΦΠΑ χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που παρέχει η ΕΕ”.

 

Αντίστοιχα, άλλος γνωστός οικονομικός συντάκτης, ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times σχολιαζει:

“Κατανοεί κανείς την ελληνική πρόταση για τις φορολογικές οφειλές. Τόσο η πρόταση όσο και οι ερωταπαντήσεις μου φαίνονται αλαμπουρνέζικα”.

 

Στο χορό των αρνητικών σχολίων μπήκε και ο Σουηδός πρωην υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ, γράφοντας στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

“Η ελληνική κυβερνηση προτείνει να χρησιμοποιηθουν τουριστες ως ‘φοροκατάσκοποι’. Είναι σοβαροί αυτοι οι τύποι;”

 

H βρετανική εφημερίδα Independent σχολιαζει: “Οι νέες υποσχέσεις της Ελλαδας στην ευρωζώνη: Θα προσλάβουμε τουρίστες και καθαρίστριες ως μυστικούς φοροελεγκτές και θα δωσουμε αδειες για διαδικτυακό τζόγο”, ενώ η γαλλική εφημερίδα Le Parisien διερωταται: “Oι τουρίστες θα κάνουν φορολογικούς ελέγχους;”.