Ανεξαρτητοποίηση της Αυτοδιοίκησης στην πράξη ζητούν Τζιτζικώστας-Μπουτάρης

Την ανεξαρτητοποίηση της Αυτοδιοίκησης στην πράξη ζητούν από την κυβέρνηση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, οι οποίοι συναντήθηκαν και συμφώνησαν στους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η στενή συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια και τον Δήμο την πενταετία της νέας θητείας τους.

Αρχικά συμφώνησαν να έχουν στενή συνεργασία για την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται σύντομα και η συμφωνία τους αφορά τα εξής ζητήματα.

 

Μετρό: Η Περιφέρεια και ο Δήμος θα διοργανώσουν από κοινού το επόμενο διάστημα σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θα τους θέσουν ενώπιον των ευθυνών τους, καθώς «η ανοχή των Θεσσαλονικέων, η ανοχή της Περιφέρειας και του Δήμου, τέλειωσε». Θα ζητήσουν άμεσα τη μετακίνηση της διοίκησης του Μετρό, από την Αθήνα και την «Αττικό Μετρό» στη Θεσσαλονίκη και την «Εγνατία Οδό Α.Ε». Θα διεκδικήσουν, επίσης, από την κυβέρνηση την αποζημίωση όλων των πληγέντων καταστηματαρχών από τα έργα του Μετρό.

 

Παράκτια αστική συγκοινωνία: Πιλοτικά το εγχείρημα πέτυχε, η «Εγνατία οδός Α.Ε.» έχει τη μελέτη και μόλις ολοκληρωθεί θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα στα επόμενα βήματα.

 

-Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Πρέπει επιτέλους να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία, είτε είναι ο Δήμος, είτε η Περιφέρεια, είτε με ένα μοντέλο συνεργασίας Δήμου και Περιφέρειας. Είναι υπέρ μιας βιώσιμης και αποδεκτής από όλους τους εμπλεκόμενους λύση και καλούν την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση. Το Λιμάνι έχει αργήσει χαρακτηριστικά και χάνει πολύτιμο χρόνο.

 

ΕΥΑΘ: Είναι αντίθετοι στην πώληση μετοχών της ΕΥΑΘ, λένε, όμως, «ναι» στην είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή που θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που παρέχονται.

 

Τουρισμός: Θα προωθήσουν την ενίσχυση του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και με τη διεύρυνση των μελών που τον απαρτίζουν από φορείς της περιοχής, και με την οικονομική αυτοδυναμία του. Θα συνεργαστούν, με βάση ευρωπαϊκά προγράμματα, για την προώθηση της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού. Ο δήμαρχος διατύπωσε την πρόταση να θεσπιστεί «τέλος διανυκτέρευσης» στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα πληρώνουν οι επιχειρηματίες του κλάδο και θα πηγαίνει στον Οργανισμό Τουρισμού. Η πρόταση αυτή είναι υπό συζήτηση για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί.

 

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Γιάννης Μπουτάρης ζητούν από την κυβέρνηση «να σταματήσουν επιτέλους οι αιφνιδιασμοί στην Αυτοδιοίκηση από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ», διότι, όπως είπαν, «δεν είναι δυνατό να λαμβάνονται αποφάσεις και να ενημερωνόμαστε από τα φύλλα των εφημερίδων και τις ειδήσεις των 8 ή τα ενημερωτικά site. Πρέπει να γίνεται διαβούλευση και να αντιληφθούν κάποιοι ότι οι τοπικές κοινωνίες εκπροσωπούνται από τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη».

 

Σε ό,τι αφορά την ανεξαρτητοποίηση της Αυτοδιοίκησης στην πράξη θα ζητήσουν από τον νέο υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, και την κυβέρνηση την οικονομική και θεσμική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης στην πράξη και όχι στα λόγια. «Αυτό, άλλωστε, ήταν και το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

 

Η κεντρική κυβέρνηση «σφίγγει τα λουριά» στην Αυτοδιοίκηση, όλο και περισσότερο, και όχι μόνο στα οικονομικά, τόνισε ο κ. Μπουτάρης και σημείωσε πως η ανεργία είναι το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα και όλες οι ενέργειες πρέπει να συγκλίνουν στην καταπολέμησή της, διότι έχει φτάσει σε «απαράδεκτα» επίπεδα.

 

Ο δήμαρχος μίλησε για «αγαστή συνεργασία» με την Περιφέρεια και ο κ. Τζιτζικώστας είπε χαρακτηριστικά: «Αν μπορούσαμε να βάλουμε έναν τίτλο, θα ήταν Περιφέρεια-Δήμος νέα συμμαχία».