Ανοίγει η αγορά του online στοιχήματος

Υψηλές χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς του διαδικτυακού στοιχηματισμού και των online τυχερών παιχνιδιών τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για έσοδα 500 εκατ. ευρώ μετά το προτεινόμενο άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς.

 

Η εκχώρηση επίσημων αδειών στις εταιρείες που είχαν λάβει προσωρινή άδεια τον Φεβρουάριο του 2012 προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες διαδικτυακού στοιχηματισμού, περιλαμβάνεται στις προτάσεις που απέστειλε την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών προς το Eurogroup. Με αυτό τον τρόπο, επιδιώκεται πρακτικά να δοθεί ένα τέλος στη μεταβατική περίοδο στην οποία λειτουργούν αυτή τη στιγμή οι συγκεκριμένες εταιρείες. Σημειωτέον, πάντως, πως από τις 24 εταιρείες που περιλαμβάνονταν στη σχετική λίστα του 2012, σήμερα εκτιμάται ότι λειτουργούν 16, ενώ επισημαίνεται ότι ορισμένες από αυτές λειτουργούν δύο ή και περισσότερα sites χρησιμοποιώντας διαφορετικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις (domain names).

 

Στην επιστολή γίνεται λόγος για ετήσια έσοδα 500 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα προέλθει από τη φορολόγηση των μεικτών κερδών των νομίμως λειτουργώντων εταιρειών διαδικτυακού στοιχηματισμού. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο συνολικός τζίρος του νόμιμου online στοιχήματος (χωρίς τον ΟΠΑΠ που έχει θέσει σε λειτουργία τη δική του υπηρεσία από τον περασμένο Μάιο) ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ αν συμπεριληφθεί και το παράνομο φθάνει στα 3 δισ. ευρώ ετησίως. Με δεδομένο, όμως, ότι φορολογούνται τα μεικτά κέρδη (σ.σ. ο φόρος είναι 30% όπως και στον ΟΠΑΠ) θεωρείται μάλλον δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος των 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

 

Τα βασικά σημεία του πλάνου της κυβέρνησης είναι:

 

  • Άμεση παροχή αδειοδότησης των υφιστάμενων παρόχων online τυχερών παιχνιδιών για πέντε χρόνια.

 

  • Κάθε άδεια θα αφορά μία συγκεκριμένη διεύθυνση (domain) στο Διαδίκτυο.

 

  • Κάθε domain θα απαιτεί άδεια πενταετούς διάρκειας.

 

  • Για κάθε άδεια, οι υφιστάμενοι πάροχοι θα πληρώσουν 3 εκατ. ευρώ άμεσα.

 

  • Το τέλος για την επέκταση της άδειας μετά τη λήξη της πενταετούς ισχύος της θα βασιστεί σε πραγματικά δεδομένα αναφορικά με τα έσοδα του κάθε παρόχου.

 

  • Κάθε επίσημα αδειοδοτημένος πάροχος online gaming θα πρέπει να προπληρώνει μίνιμουμ φόρο ύψους 1 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των συναλλαγών που πραγματοποιούνται.

 

  • Δεν θα χρησιμοποιούνται μετρητά στις συναλλαγές με τους παίκτες, αλλά θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά κάρτες (χρεωστικές ή πιστωτικές) ή ψηφιακά πορτοφόλια.

 

Σημειωτέον πως το νομοθετικό πλαίσιο ήδη υπάρχει με την Επιτροπή Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων

(ΕΕΕΠ) να έχει εκδώσει τον σχετικό κανονισμό, ο οποίος είναι αυτό που αφορά τη λειτουργία του διαδικτυακού στοιχηματισμού που προσφέρει ο ΟΠΑΠ.

 

Χρονοδιάγραμμα 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στην επιστολή, η διαδικασία της αδειδότησης είναι εφικτό να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι απαιτούνται δύο εβδομάδες προκειμένου να γίνουν οι διαδικασίες που σχετίζονται με το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις συμφωνίες των εταιρειών με τους παρόχους ηλεκτρονικών πληρωμών που απαιτούνται για να γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά οι συναλλαγές.

 

Η διαδικασία της πώλησης των αδειών θα απαιτήσει δύο μήνες, σύμφωνα πάντα με τις προτάσεις της κυβέρνησης, ενώ άλλοι δύο μήνες χρειάζονται για την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών και την προπληρωμή των φόρων. Μετά, θα χρειαστεί ένας μήνας για τον καθορισμό των τεχνικών παραμέτρων για τη διασύνδεση των παρόχων με τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών και ένα επιπλέον τρίμηνο για την πλήρη υλοποίηση των μηχανισμών ελέγχου των συναλλαγών που θα πραγματοποιούνται στα online τυχερά παιχνίδια.

 

Πηγή: Ημερησία