«Άνοιγμα» πάνω από 2 δισ. στις συντάξεις το 2015

Νέο Ασφαλιστικό με καινούργιο τρόπο υπολογισμού κύριων και επικουρικών συντάξεων και ενοποιήσεις Ταμείων, προβλέπει το «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση στους δανειστές.

 

Η παρέμβαση θα γίνει με δεδομένα αφενός την επιδείνωση μέσα στο 2015 των οικονομικών της κοινωνικής ασφάλισης (έλλειμμα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, έναντι περσινού πλεονάσματος 1,299 δισ. ευρώ) και αφετέρου την κατάργηση, μέσα στον ίδιο χρόνο, προηγούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων που θα κοστίσουν 1,078 δισ. ευρώ (326 εκατ. ευρώ η αναβολή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, 70 εκατ. ευρώ από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ, 82 εκατ. ευρώ από τη χορήγηση του ΕΚΑΣ με τα εισοδηματικά κριτήρια του ’14 και 600 εκατ. ευρώ από την καταβολή 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους).

 

Οπως υπογραμμίζεται, ο τρόπος υπολογισμού τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού (δηλαδή η κατάργηση των ρητρών ισχύει μόνο για φέτος).

 

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, έως το τέλος του 2015 θα γίνουν ενοποιήσεις Ταμείων (με όφελος 10 εκατ. ευρώ), θα επιδιωχθεί να αυξηθούν από 150 εκατ. ευρώ – 300 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τις ρυθμίσεις των οφειλών και θα χρησιμοποιηθούν για την εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ αναξιοποίητα περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων, συμπεριλαμβανομένης της ακίνητης περιουσίας και θα καταργηθούν τα «παράθυρα» της πρόωρης συνταξιοδότησης σε τράπεζες και ΔΕΚΟ.

 

Ενιαίος κατώτατος μισθός

Στις μεταρρυθμίσεις για τα εργασιακά περιλαμβάνονται: Η καθιέρωση ενός ενιαίου κατώτατου μισθού για εργάτες και υπαλλήλους, αδιακρίτως ηλικίας, και η αύξησή του σε δύο φάσεις (Οκτώβριο ’15 και τελευταίο τετράμηνο του ’16) ώστε να φτάσεις στα 741 ευρώ. Αλλαγές στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων και της διαιτησίας σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Η αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας. Η κωδικοποίηση και απλούστευση της εργατικής νομοθεσίας.

 

Πηγή: Ημερησία