Ανοίγουν οι «καυτοί» φάκελοι της μεγάλης φοροδιαφυγής

Καυτοί και ογκώδεις φάκελοι φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και «μαύρου χρήματος» ανοίγουν από το ΣΔΟΕ και τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, έπειτα από εντολή των οικονομικών εισαγγελέων.

 

Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν κατά προτεραιότητα σε μεγάλες ύποπτες φορολογικές υποθέσεις που έκλεισαν με συνοπτικές διαδικασίες από την περίφημη Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του άρθρου 70Α, ενώ στο στόχαστρο θα βρεθούν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις που έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό κατά την προεκλογική περίοδο.

 

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ο υπουργός Επικρατείας για τη Διαφθορά Παναγιώτης Νικολούδης «ποντάρουν» πολλά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, της διαφθοράς και του «μαύρου χρήματος» καθώς θεωρούν ότι μπορεί να αποφέρουν σημαντικά έσοδα τα οποία θα στηρίξουν τα ταμεία του Δημοσίου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις πρώτες εντολές που έλαβαν τα μεγάλα ελεγκτικά κέντρα και οι εφορίες ήταν να ανοίξουν πάλι οι «καυτοί» φάκελοι που είχε επεξεργαστεί η περιβόητη Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του άρθρου 70Α.

 

Πρόκειται για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής τις οποίες φρόντισε να κλείσει η Επιτροπή με συνοπτικές διαδικασίες αποφασίζοντας σημαντική μείωση ή ακόμα και τη διαγραφή των προστίμων που είχαν επιβληθεί στους φορολογούμενους από τις ελεγκτικές αρχές.

 

Η λεγόμενη «Επιτροπή του άρθρου 70Α» άρχισε να λειτουργεί στις 31 Μαΐου του 2012 με στόχο να ξεμπλοκάρει τις δικαστικές αίθουσες από σωρεία φορολογικών υποθέσεων και έτσι να οδηγήσει σε ταχύτερη είσπραξη βεβαιωμένων φόρων και προστίμων. Εκανε όμως το ακριβώς αντίθετο. Εξελίχθηκε σε φωλιά νόμιμης φοροδιαφυγής με υποθέσεις αξίας πάνω από 3 δισ. ευρώ να έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο… με τον νόμο. Ούτε πλήρωναν, ούτε τους κυνηγούσε κανείς?

 

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις φορολογουμένων με πολύκροτες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, οι οποίοι είχαν λάβει μεγάλη δημοσιότητα και είχαν απασχολήσει την κοινή γνώμη στο παρελθόν, οπότε και προσέφυγαν στην Επιτροπή για να παρακάμψουν τις ελεγκτικές αρχές και για να πετύχουν ευνοϊκή διευθέτηση των υποθέσεών τους με δραστική μείωση των προστίμων.

 

Καταργήθηκε

Η Επιτροπή καταργήθηκε τον Αύγουστο του 2013 και στη θέση της ήρθε η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών στην οποία μπορεί να προσφύγει όποιος φορολογούμενος θεωρεί ότι αδικήθηκε από κάποια απόφαση επιβολής φόρου ή προστίμου της φορολογικής διοίκησης καταβάλλοντας το 50% των αμφισβητούμενων ποσών.

 

Επίσης στο στόχαστρο των ελεγκτών βρίσκονται ακόμη:

 

Φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που έβγαλαν το τελευταίο δίμηνο με εμβάσματα μεγάλα ποσά στο εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την προεκλογική περίοδο και συγκεκριμένα στο δίμηνο Δεκεμβρίου 2014 – Ιανουαρίου 2015 οι εκροές καταθέσεων ιδιωτών έφθασαν τα 11 δισ. ευρώ. Επίσης σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι περίπου 17.000 φορολογουμένων οι οποίοι την τριετία 2009-2011 μετέφεραν σημαντικά ποσά στο εξωτερικό τα οποία, μέσα από μια πρώτη σύγκριση, δεν δικαιολογούνταν από τα ποσά που είχαν δηλώσει ως εισόδημα. Ο έλεγχος συνεχίζεται και βεβαιώνονται συνεχώς ποσά σε φορολογούμενους που δεν καταφέρνουν να δικαιολογήσουν τα ποσά που έβγαλαν στο εξωτερικό.

Περισσότερες από 2.000 υπεράκτιες (offshore) εταιρείες, οι οποίες κατά κύριο λόγο δημιουργήθηκαν προκειμένου να λειτουργήσουν ως βιτρίνα για την ιδιοκτησία ακινήτων, κυρίως πολυτελών και μεγάλης αξίας.

Φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου – μεγάλες επιχειρήσεις. Αντιμέτωποι με εξονυχιστικό έλεγχο «πόθεν έσχες» βρίσκονται φορολογούμενοι μεγάλης οικονομικής επιφάνειας καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις. Στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου οι ελεγκτικές αρχές «ξεσκονίζουν» όλα τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία.
 

Ριζική αλλαγή του φοροελεγκτικού μηχανισμού

 

Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν ριζική ανασυγκρότηση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, με ενίσχυση των τμημάτων που θα ασχοληθούν με ευαίσθητες υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, ενώ στη «μάχη» αυτή αναμένεται να συνδράμουν ειδικοί σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες από κράτη-μέλη της ΕΕ.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Γερμανοί, όπως δήλωσε ο Β. Σόιμπλε, είναι έτοιμοι να προσφέρουν 500 τεχνικούς συμβούλους, ενώ συζητήσεις γίνονται και με άλλα κράτη της ΕΕ. Το οικονομικό επιτελείο, βλέποντας την υστέρηση πάνω από 2 δισ. που εμφανίζουν στο τελευταίο δίμηνο τα φορολογικά έσοδα, επιχειρεί να αναστρέψει την αρνητική εικόνα, κινητοποιώντας τον εισπρακτικό και ελεγκτικό μηχανισμό. Η πρώτη αλλαγή που είναι προ των πυλών αφορά την επιστροφή στο ΣΔΟΕ της αρμοδιότητας των προληπτικών ελέγχων, οι οποίοι έχουν ατονήσει με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά έσοδα από τον ΦΠΑ.

 

Το ΣΔΟΕ

Η επιστροφή των προληπτικών ελέγχων στο ΣΔΟΕ σημαίνει ότι οι υπάλληλοι του Σώματος θα ξαναβγούν στον δρόμο για να «κυνηγήσουν» όσους δεν κόβουν αποδείξεις, δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ, διακινούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Επίσης στο πλαίσιο των νέων παρεμβάσεων ενίσχυσης των φορο-εσόδων εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μία νέα ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

 

Η ρύθμιση αυτή θα δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες μικρομεσαίους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώσουν οικειοθελώς τα εισοδήματα που έχουν αποκρύψει από την εφορία τα τελευταία χρόνια, καταβάλλοντας μόνο τους φόρους που αναλογούν, γλιτώνοντας έτσι από τον φορολογικό έλεγχο και τα πρόστιμα.

 

Πηγή: Έθνος