Ανοιχτά σήμερα τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα – Τι σχεδιάζουν οι φαρμακοποιοί

Ανοιχτά φαρμακεία, αλλά… πολεμική διάθεση: αυτή είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο πεδίο των φαρμακοποιών έπειτα από την ψήφιση του νομοσχεδίου – «ταφόπλακα»  για τον κλάδο τους, όπως χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποί τους, το νομοθέτημα που αλλάζει άρδην τον τρόπο ίδρυσης φαρμακείων, τη συστέγαση αλλά και τη διάθεση των Μη Συνταγογραφούμενων Σκευασμάτων (ΜΗΣΥΦΑ).

 Η απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) να αναστείλει τις κινητοποιήσεις έδωσε το έναυσμα για την τροφοδοσία και την επαναλειτουργία των φαρμακείων, αλλά οι φαρμακοποιοί παραμένουν σε… φάση κινητοποιήσεων, αναζητώντας νέους τρόπους αντίδρασης στα δυσάρεστα για τον κλάδο μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή.

 Είναι ενδεικτικό ότι οι φαρμακοποιοί της Αττικής κάνουν σήμερα στάση εργασίας από τις 14:00 το μεσημέρι μέχρι τις 20:00 το βράδυ, ενώ το απόγευμα που στην Αθήνα θα συνεδριάζουν οι 28 υπουργοί Οικονομικών των χωρών μελών της ΕΕ, οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Ωστόσο, ο αγώνας των φαρμακοποιών «κατά των συμφερόντων  που μεθοδεύουν την εξόντωση των φαρμακείων και την εμπορευματοποίηση της φαρμακευτικής περίθαλψης», όπως τον περιγράφει το ΔΣ του ΠΦΣ σε ανακοίνωσή του, συνεχίζεται.

Στο πλαίσιο αυτό οι φαρμακοποιοί θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ενώ ο Σύλλογος της Αττικής ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τον προγραμματισμό των εφημερευόντων φαρμακείων.

«Εμείς πλέον δεν θα βγάζουμε τις εφημερίες, αφού θέλουν ελεύθερη αγορά, ας την φτιάξουν», είπε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της Αττικής κ. Κώστας Λουράντος. Ο Σύλλογος θα καταρτίζει μόνο τον κατάλογο με τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία όπως υποχρεούται εκ του νόμου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, έκοψε με τον πιο επιδεικτικό τρόπο τα «γαλάζια δεσμά» που τον κρατούσαν επί δεκαετίες στην παράταξη της ΝΔ, ανακοινώνοντας την αποχώρησή του.

Επιπλέον, ο ΠΦΣ κάλεσε τα Διοικητικά Συμβούλια  και τις Γενικές Συνελεύσεις των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων να αναπτύξουν πρωτοβουλίες αντίδρασης στις σημερινές αλλά και στις μελλοντικές κυβερνητικές επιλογές και μεθοδεύσεις.

Λαμβάνοντας αμέσως το μήνυμα του προεδρείου του ΠΦΣ, ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Λουράντος εμφανίζεται έτοιμος να οργανώσει τη… μετεξέλιξη των φαρμακείων σε εκλογικά κέντρα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «από σήμερα και για δύο μήνες τα φαρμακεία της δύναμης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, μετατρέπονται σε εκλογικά κέντρα, μέσω των οποίων θα ενημερώνονται οι Έλληνες πολίτες για την κατάλυση της Δημοκρατίας την κοινοβουλευτική εκτροπή και για τον ρόλο που έπαιξαν και παίζουν αυτοί που μετέτρεψαν χθές την έκθεση του ΟΟΣΑ σε νόμο».

Πηγή: protothema.gr