Ανοιχτά τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη εν μέσω αντιδράσεων

Κανονικά θα λειτουργήσουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, παρά τις έντονες αντιδράσεις Εμποροϋπαλλήλων αλλά και εμπόρων. Παρότι τα προηγούμενα χρόνια η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος ήταν αργία και για τα εμπορικά καταστήματα αλλά και για τα καταστήματα εμπορίας τροφίμων στη Θεσσαλονίκη, πλέον, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει τη δυνατότητα να ορίσει τη συγκεκριμένη μέρα ως αργία.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 14 του άρθρου 33 του Ν. 3996/2011 (ΦΕΚ 170/Α/05-08-2011) που έχει συνυπογραφεί από τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει πλέον την αρμοδιότητα να ορίζει την ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος ως υποχρεωτική αργία για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων, καθώς με τον παραπάνω νόμο καταργούνται τα άρθρα 6-17 του Ν. 2639/1998 (στα οποία περιλαμβάνεται και το άρθρο 15, το οποίο έδινε τη δυνατότητα στον Νομάρχη (Περιφερειάρχη) την εξουσιοδότηση να ορίζει έως πέντε (5) ημέρες το έτος ως υποχρεωτικές ή προαιρετικές αργίες.)».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η οποία ανέφερε: «Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 33 του Ν.3996/2011, η υπ’αριθ. πρωτ. 22/19777/10-05-2002 απόφαση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, με την οποία η εορτή του Αγίου Πνεύματος οριζόταν ως αργία για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων του Νομού Θεσσαλονίκης, ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ.

Ως εκ τούτου,σήμερα τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν κανονικά.