Αντ. Σαμαράς: Αναλλοίωτη η αρχή της συναντίληψης Αθήνας και Λευκωσίας

Τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενώ επισήμανε ότι «η αρχή της συναντίληψης και η αρχή του συντονισμού των δύο πλευρών μας ήταν και παραμένει αναλλοίωτη, σταθερός πυλώνας και παντός καιρού».

 

Η επίσκεψη αυτή έρχεται σε μία δύσκολη περίοδο, τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και ευρύτερα για την γειτονιά μας δήλωσε ο πρωθυπουργός και έστρεψε τα πυρά του κατά της Τουρκίας: «Ειδικότερα, ως προς την Κύπρο, η Τουρκία για άλλη μια φορά, δυστυχώς, επέλεξε να ακολουθήσει πολιτική που δεν έχει σχέση με το διεθνές δίκαιο, που δεν έχει καμία σχέση με τα ήθη που διέπουν τις διακρατικές σχέσεις τον 21ο αιώνα». Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με σύνεση και νηφαλιότητα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και απευθυνόμενος προς τον κ. Αναστασιάδη τόνισε: «Στηρίζουμε, φίλε Πρόεδρε, πλήρως την απόφασή σας να αναστείλετε τη συμμετοχή σας στις δικοινοτικές συνομιλίες έως ότου συντρέξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι η τουρκική πλευρά θα εργασθεί προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις αυτές».

 

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή που όπως είπε πράγματι δοκιμάζεται. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Η ρευστότητα και η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, για την οποία τεράστια ευθύνη φέρει το Ισλαμικό Κράτος, παρουσιάζεται σήμερα σαν μια δύναμη απίστευτης βαρβαρότητας, η δράση της οποίας αναδιατάσσει περιοχές και σύνορα, προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Είναι ένας ακραίος ζηλωτισμός στο όνομα θρησκειών, ιδιοτελείς στοχεύσεις κρατών της περιοχής, κατάρρευση άλλων, καθημερινά δράματα ανθρώπων που ξεριζώνονται από τη γη τους και αναζητούν την τύχη τους αλλού, διογκώνοντας το ήδη τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα. Δημιουργεί λοιπόν αυτή η καινούρια δύναμη, με την έννοια του φαινομένου το λέω το «δύναμη», ένα μείγμα, η έκρηξη του οποίου απειλεί να λάβει σήμερα πια ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

 

Απευθύνθηκε και προς τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο αναφέροντας : «Και στο ίδιο ακριβώς κάδρο, Μακαριότατε, βρίσκεται η τραγική μοίρα των Χριστιανών της Ανατολής, οι οποίοι αναγκάζονται κάτω από αυτές τις συνθήκες να εγκαταλείπουν τις πανάρχαιες κοιτίδες τους.

 

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην ευρύτερη περιοχή που δοκιμάζεται, στην ανάγκη για ευρύτερη περιφερειακή συνεννόηση ενώ μίλησε και για το ταξίδι στο Κάιρο: «Παράγοντες που την εμποδίζουν πρέπει να τεθούν στο περιθώριο. Ελλάδα και Κύπρος κινούνται σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση. Μεθαύριο, το ίδιο σκηνικό συνεννόησης και συνεργασίας θα επαναληφθεί μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως στο Κάιρο, τη φορά αυτή με τη συμμετοχή και της Αιγύπτου, ηγέτιδας δύναμης του αραβικού και του μουσουλμανικού κόσμου».