Αντι-Facebook από τους ‘Anonymous’

Εκ πρώτης όψεως δίνει την εντύπωση ενός τυπικού κοινωνικού δικτύου από τα πολλά που υπάρχουν εκεί έξω με τη φιλοδοξία να κλέψουν λίγη από τη δόξα (και φυσικά την πελατεία) του απολύτως κυρίαρχου Facebook.

 

Το Minds.com ωστόσο, που έχει την αμέριστη στήριξη των (χ)ακτιβιστών «Anonymous», δεν είναι αυτό. Δεν είναι απλώς άλλο ένα δίκτυο που διεκδικεί κομμάτι από την πίτα της αχανούς αυτοκρατορίας του 31χρονου Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Κάθε άλλο μάλιστα. Είναι ένας ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης βασισμένος σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα, που αρνείται στην πράξη κάποιες από τις αμφιλεγόμενες δομικές λειτουργίες και πρακτικές του Facebook.

 

Δημιούργημα ενός 30χρονου Νεοϋορκέζου ονόματι Μπιλ Οτμαν, το Minds.com έρχεται να λειτουργήσει ως το «αντι-Facebook» της κοινωνικής δικτύωσης. Δίνει βάρος στη διαφάνεια απέναντι στον χρήστη, επιτρέπει τη δημιουργία ανώνυμων λογαριασμών, αναγνωρίζει ως προτεραιότητά του την προστασία των προσωπικών δεδομένων και προτάσσει ως κεντρικό πυλώνα της λειτουργίας του την απόλυτη διασφάλιση της ιδιωτικότητας των χρηστών, κρυπτογραφώντας όλα τα μηνύματα που ανταλλάσσονται εντός των «συνόρων» του.

 

Αν και ακόμη σε δοκιμαστική φάση, ο ιστοχώρος Minds.com έκανε το επίσημο ντεμπούτο του στις 15 Ιουνίου… με την υποστήριξη μάλιστα της κοινότητας των (χ)ακτιβιστών Anonymous, που χαιρέτισαν την «οικοδόμηση ενός ιστοχώρου που θα είναι πραγματικά από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους».

 

Κρυπτογράφηση

«Εχουμε μηδενική γνώση των μηνυμάτων στην πλατφόρμα μας επειδή κρυπτογραφούνται απ’ άκρου εις άκρον και ούτε εμείς δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτά. Εάν κάποια υπηρεσία πληροφοριών ερχόταν σε εμάς και μας ζητούσε να της παραδώσουμε συνομιλίες των χρηστών μας, δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε» διακηρύσσει σε ρόλο… αντι-Ζούκερμπεργκ ο 30χρονος Μπιλ Οτμαν με δηλώσεις του στο περιοδικό «Forbes».

 

Ακτιβιστής υπέρ της ιδιωτικότητας, με δράση στα εναλλακτικά μίντια των ΗΠΑ (AlternativeWorldNews, Exposingtruth.com), ο Οτμαν μπορεί να μην αναφέρεται ονομαστικά στο Facebook, αλλά οι αιχμές είναι ξεκάθαρες και η διαφοροποίηση προφανής. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το Facebook έχει κατηγορηθεί για πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια: ότι «φακελώνει» και «κατασκοπεύει» τους χρήστες, ότι μοιράζεται τα προσωπικά τους δεδομένα με τρίτα μέρη, ότι παραδίδει στοιχεία στις αρχές εν αγνοία των άμεσα εμπλεκομένων, ότι μειώνει σκόπιμα την οργανική απήχηση των δημοσιεύσεων για να ωθήσει τους χρήστες στην αγορά «πληρωμένης απήχησης» (βλέπε διαφήμιση), ότι επιτρέπει να εμφανίζονται στο News Feed αναρτήσεις που οι χρήστες δεν θέλουν να βλέπουν κ.ά.

 

Αιχμές

Είναι προφανές λοιπόν πως όταν ο ιδρυτής του Minds.com Μπιλ Οτμαν λέει ότι «ο κόσμος διψάει για ένα κοινωνικό δίκτυο που θα σέβεται την ελευθερία και την ιδιωτικότητα» ουσιαστικά φωτογραφίζει το Facebook ως δίκτυο… που δεν σέβεται την ελευθερία και την ιδιωτικότητα.

 

«Ο αρχικός μας στόχος είναι να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να διαφοροποιήσουν τις κοινωνικές εμπειρίες τους με ένα δίκτυο που θα τους εξασφαλίζει ιδιωτικότητα και θα τους επιβραβεύει» δηλώνει χαρακτηριστικά ο 30χρονος στους «International Business Times». «Η θέση μας είναι ότι οι ίδιοι οι χρήστες πρέπει να έχουν τον έλεγχο των κοινωνικών δικτύων από κάθε άποψη» υπογραμμίζει στο «Business Insider».

 

Ειδικά στην περίπτωση του Minds.com, ο έλεγχος μεταφέρεται στα χέρια των ίδιων των χρηστών κατά δύο τρόπους: μέσα από το ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα (που μπορούν να τροποποιούν), αλλά και μέσα από ένα ειδικό σύστημα που «επιβραβεύει» με μεγαλύτερη απήχηση (reach) εκείνους τους χρήστες που είναι περισσότερο δραστήριοι εντός των συνόρων του κοινωνικού δικτύου (αναρτώντας περιεχόμενο, σχολιάζοντας τις αναρτήσεις των άλλων κ.ά.). Οσο για το προφίλ των ανθρώπων που στρέφονται στο Minds.com, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, αυτοί είναι κυρίως άτομα που «ενδιαφέρονται για τα εναλλακτικά μίντια και τις online ελευθερίες», όπως σημειώνει ο ίδιος ο Οτμαν.

Ισχυρή στήριξη από «Anonymous»

 

Υπολογίσιμη «δύναμη» στον χώρο του διαδικτύου οι περιβόητοι (χ)ακτιβιστές «Anonymous» έσπευσαν να πάρουν ανοιχτά θέση στο πλευρό του νέου, αντι-Facebook κοινωνικού δικτύου. «Οι Anonymous απευθύνουν κάλεσμα προς χάκερς, σχεδιαστές, δημιουργούς και προγραμματιστές σε ολόκληρο τον κόσμο να ενωθούν.

 

Ελάτε να εργαστούμε μαζί στον κώδικα του Minds.com και να φτιάξουμε ένα κορυφαίο σάιτ που θα είναι πραγματικά από τους ανθρώπους και για τους ανθρώπους», σημειώνεται σε μήνυμα που αναρτήθηκε σε δημοφιλή σελίδα των Anonymous… στο Facebook.

 

Το Minds.com βασίζεται στη δουλειά μιας κεντρικής ομάδας περίπου δέκα ατόμων και ξεχωρίζει παγκοσμίως για δύο λόγους: ως το μοναδικό κοινωνικό δίκτυο που είναι ταυτόχρονα και ανοιχτού κώδικα (open-source) και κρυπτογραφημένο.

 

Υπάρχουν βέβαια και άλλα «εναλλακτικά» κοινωνικά δίκτυα που λειτουργούν ως αντίπαλο δέος στο Facebook όπως για παράδειγμα τα: DiasporaFoundation, Elgg και Ello. Ωστόσο κανένα δεν έχει ακριβώς τα χαρακτηριστικά του Minds.com. Οσο για τα πρώτα στατιστικά του εν λόγω νέου ιστοχώρου κοινωνικής δικτύωσης, το Minds.com φέρεται να είχε στις 15 Ιουνίου περί τους 25.000 εγγεγραμμένους χρήστες (πλήθος που εκτιμάται ότι έχει πια πολλαπλασιαστεί υπό το φως της δημοσιότητας των τελευταίων ημερών).

 

Πηγή: Έθνος