Αντιδράσεις για αδικίες στα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος

Μεγάλες αδικίες εντοπίζουν συνδικάτα και ειδικοί κρίνοντας τα κριτήρια βάσει των οποίων ορίστηκαν οι δικαιούχοι επιδόματος από το κοινωνικό μέρισμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι πιο κραυγαλέες περιπτώσεις είναι ότι άνεργος, που φιλοξενείται και δεν πληρώνει ενοίκιο δεν δικαιούται το επίδομα, καθώς και το γεγονός ότι όσοι έχασαν, τη δουλειά τους το 2013 επίσης δεν θα λάβουν την ενίσχυση. 

Ειδικότερα, στην κοινή υπουργική απόφαση που ορίζει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις ώστε να δικαιούται κάποιος το επίδομα, αναφέρεται ότι εξαιρούνται από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται. 

 

Δηλαδή, τονίζουν όσοι αντιδρούν, ο άνεργος που αναγκάστηκε να γυρίσει πχ στους γονείς του ή να φιλοξενηθεί ακριβώς γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να συντηρήσει σπίτι τιμωρείται και με τη στέρηση του επιδόματος.

Σε ό,τι αφορά όσους έχασαν τη δουλειά τους το 2013, δεδομένου ότι ο ορισμός των δικαιούχων γίνεται με τα εισοδήματα 2012 (που δηλώθηκαν το 2013), μένουν έξω από τις λίστες με τους δικαιούχους.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει τις παραπάνω περιπτώσεις, ωστόσο τα περιθώρια ελιγμών είναι λίγα αφού το συνολικό ποσό που θα διατεθεί είναι περίπου 450 εκατ. ευρώ. Ακριβώς αυτός ο περιορισμός ήταν άλλωστε ο λόγος που ο ορισμός των κριτηρίων για το κοινωνικό μέρισμα χρειάστηκε αρκετό χρόνο και πολλές συσκέψεις από την αρμόδια επιτροπή στην οποία συμμετείχαν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως στο θέμα και στη «γκρίνια» που ακούγεται αναφέρθηκε μέσω των μέσων κοινωνική δικτύωσης και ο γγ Δημοσίων Εσόδων Χ.Θεοχάρης, και εξηγώντας τη φιλοσοφία του κοινωνικού μερίσματος απαντά στις αντιδράσεις. Ενδιαφέρον, βέβαια, έχουν και τα σχόλια των πολιτών που ακολουθούν την ανάρτησή του.

Μεταξύ άλλων ο κ. Θεοχάρης επισημαίνει ότι η λογική του μερίσματος είναι προνοιακή, καθώς και ότι το δικαιούνται νοικοκυριά, αφού «όσοι μένουν στο σπίτι, μοιράζονται κουτσά – στραβά τις έγνοιες, τα εισοδήματα, το φαί και τους λογαριασμούς. Συνεπώς, εξετάζουμε την κατάσταση του νοικοκυριού συνολικά για να δούμε αν δικαιούται ενίσχυσης ή όχι».

 

 

Πηγή: in.gr