Αντιδράσεις για τη δημιουργία ΣΜΑ στην Ευκαρπία

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τη χρήση εκρηκτικών εδώ και μία εβδομάδα για την ισοπέδωση πλαγιάς εκατό στρεμμάτων στο πλαίσιο της κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία επισήμαναν σήμερα Δευτέρα 16/11, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του Δικτύου συλλόγων και φορέων κατά της χωροθέτησης και κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας δίπλα στο “Τιτάν”.

“Σείεται όλη η περιοχή” είπε, από την πλευρά του Δικτύου, ο Μιχάλης Σπάσος και έθεσε το ερώτημα γιατί έπρεπε να ισοπεδωθεί ένας λόφος 100 στρεμμάτων για τη δημιουργία ενός ΣΜΑ, όπου θα συμπιέζονται τα σκουπίδια.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα της καύσης στερεών απορριμμάτων με αφορμή την προ ημερών θετική γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία, στη Νεοχωρούδα, μονάδας διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και παρασκευής δευτερογενούς καυσίμου (από υπολείμματα ανακύκλωσης και φυτικά υπολείμματα) για την τσιμεντοβιομηχανία “Τιτάν”.

Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι το Δίκτυο τάσσεται κατά της καύσης και υπέρ του νέου εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των αποβλήτων που αν και δεν έχει ψηφιστεί ακόμη, κινείται στο σωστό δρόμο, εκείνον της ορθής διαχείρισης απορριμμάτων με τοπικά σχέδια μικρής εμβέλειας σε κάθε δήμο.

“Βλέπουμε ότι έχει κηρυχθεί ένας πόλεμος μεταξύ του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και του νέου εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των αποβλήτων που τους χαλάει τα σχέδια γιατί ένας γιγάντιος ΣΜΑ όπως αυτός της Ευκαρπίας, χωρίς διαλογή στην πηγή και μικρές μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, ανοίγει το δρόμο για την καύση” είπε ο κ. Σπάσος.

Παρουσιάζοντας τις ενέργειες του δικτύου, επισήμανε ότι έχει γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ανάκληση της αδειοδότησης του “Τιτάνα” για την καύση δευτερογενούς καυσίμου που προέρχεται από υπολείμματα ανακύκλωσης.

“Κάναμε επίσης δύο αιτήσεις θεραπείας προς τον αρμόδιο υπουργό ζητώντας και από αυτόν την ανάκληση της σχετικής αδειοδότησης.

Το επόμενο διάστημα θα ζητήσουμε συνάντηση μαζί του προκειμένου να διατυπώσουμε ακόμη το αίτημα να ψηφιστεί και να επιβληθεί ο νέος εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Επιπλέον θα καλέσουμε τον Δήμο Παύλου Μελά, τον μοναδικό που κατέθεσε τοπικό σχέδιο, να ζητήσει από την Περιφέρεια να κάνουν το ίδιο και οι υπόλοιποι δήμοι.

Τέλος θα πραγματοποιήσουμε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις δίκες 49 συμπολιτών μας για τις αντιδράσεις τους στην κατασκευή του ΣΜΑ” πρόσθεσε ο κ. Σπάσος.