Αντιπροσφυγικό μένος από κυβερνήσεις της Ανατολικής Ευρώπης

ΦΩΤΟ: REUTERS/WOLFGANG RATTAY

ΦΩΤΟ: REUTERS/WOLFGANG RATTAY

Οι μαζικές επιθέσεις εναντίον γυναικών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία έγιναν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από κυβερνήσεις χωρών της ανατολικής Ευρώπης, που έχουν επιδείξει εξ’ αρχής απροθυμία να συμβάλουν στην εξεύρεση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων για την προσφυγική κρίση, επισημαίνει σε σημερινό της δημοσίευμα η Deutsche Welle.

Εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας σε Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία νιώθουν ότι η απορριπτική τους στάση στο πεδίο της υποδοχής προσφύγων δικαιώνεται. Αυτό κατέδειξαν και oι χθεσινές δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος τόνισε ενώπιον δημοσιογράφων ότι δεν θέλει να συμβούν στη χώρα του γεγονότα παρόμοια της Κολωνίας και χαρακτήρισε αφελή την πολιτική της Γερμανίας απέναντι στους πρόσφυγες.
Με τις βουλευτικές εκλογές της 5ης Μαρτίου να πλησιάζουν, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση της Σλοβακίας είναι πεπεισμένη. Η ιδέα μιας πολυπολιτισμικής Ευρώπης δεν είναι πραγματοποιήσιμη. Είναι προϊόν φαντασίας. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πραγματική ζωή». Οι θέσεις του Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκουν υποστηρικτές και στα μέσα ενημέρωσης της χώρας, ορισμένες φορές μάλιστα ακόμη και από αριστερές φιλελεύθερες τάσεις.

Και η Μπεάτα Σίντβο, πρωθυπουργός της νέας εθνικιστικής κυβέρνησης της Πολωνίας αισθάνεται δικαιωμένη, σχολιάζοντας ότι «όσα συμβαίνουν αυτή την ώρα στη Γερμανία δείχνουν ότι τα προβλήματα είναι πιο σοβαρά από ό,τι απρόσεκτα πίστεψαν οι ευρωπαίοι ηγέτες».

Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Στην Τσεχία, ο πρόεδρος της χώρας Μίλος Ζέμαν σηκώνει ψηλά το λάβαρο κατά των προσφύγων και ιδιαίτερα κατά των μουσουλμάνων, χωρίς να διστάζει να παρευρεθεί ακόμη και ως ομιλητής σε συγκεντρώσεις ανοικτά ξενοφοβικών κινημάτων.  Σύμφωνα με τον Τσέχο πρόεδρο, «οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες φέρνουν τη σαρία στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι μοιχές γυναίκες θα λιθοβολούνται, τα χέρια των κλεφτών θα ακρωτηριάζονται και τα όμορφα κορίτσια μας θα πρέπει να φορούν μπούρκα».

Μια μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να επικροτεί αυτές τις απόψεις, ενώ μερίδα του τσεχικού τύπου προσπαθεί να συνδέσει άμεσα τα γεγονότα στην Κολωνία με την υποδοχή προσφύγων στην Ευρώπη. Προς το παρόν πάντως η κεντροαριστερή κυβέρνηση της χώρας ακολουθεί νηφάλια πολιτική στο προσφυγικό, αποκλίνοντας από τις αιχμηρές θέσεις των κυβερνώντων σε Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία.

Οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν πάντως σαφές ότι το χάσμα μεταξύ των κρατών-μελών τη ΕΕ στο πεδίο της προσφυγικής πολιτικής έχει βαθύνει ακόμη περισσότερο μετά τις επιθέσεις στην Κολωνία. Το πλάνο επανεγκατάστασης 160.000 από την Ελλάδα και την Ιταλία φαντάζει ακόμη πιο μακρινό από πριν.

Πηγή: Deutsche Welle