Αντόνιο Κόστα: Δεν γίνεται η Ελλάδα να αναλάβει όλο το βάρος του προσφυγικού

ΦΩΤΟ:INTIME NEWS/BALTAS KOSTAS

ΦΩΤΟ:INTIME NEWS/BALTAS KOSTAS

Το βάρος πρέπει να διαμοιραστεί ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα αναφερόμενος στο προσφυγικό, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι μία χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και λόγω εγγύτητας δέχεται μεγαλύτερες προσφυγικές ροές, θα αναλάβει όλο το βάρος. Πρέπει αυτό το βάρος να το μοιραστούμε συνολικά. Όλο αυτό πρέπει να γίνει με βάση την αλληλεγγύη. Πρέπει όλοι να εστιάσουμε και να ενισχύσουμε την μετεγκατάσταση.  Και φυσικά η απάντηση δεν είναι το κλείσιμο των συνόρων, καθώς αυτό το κλείσιμο των συνόρων παραβιάζει μία από τις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων» τόνισε.

Ο κ. Κόστα σημείωσε ακόμη ότι η Πορτογαλία έχει εκφράσει την αλληλεγγύη της απέναντι στην Ελλάδα και μάλιστα έχει διαθέσει και πρόκειται να διαθέσει όλα τα μέσα τα οποία μπορεί να διαθέσει είτε αυτό έχει να κάνει με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε έχει να κάνει με την στήριξη του πολυμερούς προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων είτε με την εφαρμογή της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας είτε με το διμερές πρόγραμμα που έχει να κάνει με τη μεταφορά προσφύγων από την Ελλάδα στην Πορτογαλία όπου θα συνεχίσουν τη ζωή τους.