Απεργιακό μπλακ άουτ: Χειρόφρενο στα Μέσα Μεταφοράς –Πορείες στην Αθήνα

Σε νέα πανελλαδική απεργία, μετά από αυτήν της 24ης Σεπτεμβρίου, προχωρούν εργασιακοί κλάδοι σήμερα, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, διαμαρτυρόμενοι για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Στη σημερινή απεργία αναμένεται να «παραλύσει» το κέντρο της Αθήνας, καθώς θα υπάρξουν απεργιακές κινητοποιήσεις και από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προκήρυξε στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου και κάλεσε, μαζί με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, σε συγκέντρωση τους εργαζόμενους, η οποία θα γίνει στις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή των Ελλήνων.

Την ίδια ώρα, η ΓΣΕΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία μετά από συναπόφαση δεκάδων εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών. Θα συμμετέχουν στην ίδια πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ, που έχει προκηρύξει επίσης 24ωρη απεργία, έχει προγραμματισμένη συγκέντρωση στις 10:30 στα Προπύλαια.

«Να απαντήσουμε στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το “όπλο” μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα συνδικάτα μας και την απεργία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Απεργούν και τα Μέσα Μεταφοράς – Ποια και πότε θα κινηθούν
Στις απεργιακές κινητοποιήσεις μετέχουν και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το μετρό έχει 24ωρη απεργία και θα παραμείνει κλειστό, ενώ ακινητοποιημένοι θα μείνουν και οι συρμοί του ΗΣΑΠ, όπως αποφασίστηκε χθες, για όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν και σε τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη (12-3 το μεσημέρι), στις γραμμές 1, 2 και 3, όπως ανακοινώθηκε.

Αντίθετα, σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Αμφότερα θα κινούνται από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, βάζοντας χειρόφρενο στις πρώτες τρεις και τις τελευταίες 3 ώρες εργασίας τους.

Και οι υπάλληλοι του τραμ θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας, καθώς οι συρμοί θα κινούνται από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι. Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι υπάλληλοι του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, που θα μείνει χωρίς λεωφορεία.

Απεργούν τα τρένα, κανονικά στην απεργία τα πλοία
Σε 24ωρη απεργία είναι και οι υπάλληλοι του ΟΣΕ, αλλά και του Προαστιακού. Μάλιστα, δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεχιστεί και την Πέμπτη η απεργιακή κινητοποίηση από μέρους τους, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τη διοίκηση της εταιρείας για υπογραφή ΣΣΕ στην Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ). Στην απεργία θα κατέβουν και οι εργαζόμενοι στα πλοία, παρά το γεγονός ότι η απεργία τους κηρύχθηκε παράνομη από το Πρωτοδικείο Πειραιά. Έτσι, δεν θα γίνουν δρομολόγια από τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, με την απεργία να ισχύει από τις 00:01 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, η απεργία αφορά όλα τα πλοία όλων των κατηγοριών που βρίσκονται στα τρία λιμάνια της Αττικής.

Στην απεργία οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και τράπεζες
Στις σημερινές κινητοποιήσει μετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία προκήρυξε 5ωρη στάση εργασίας (10:00 έως τις 15:00), σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας και Πρόνοια, με αφορμή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν και οι υπάλληλοι στις τράπεζες (ΟΤΟΕ), ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις.

Απεργούν καθηγητές και δάσκαλοι
Οπως και την προηγούμενη εβδομάδα, έτσι και σήμερα, δάσκαλοι και καθηγητές μετέχουν στην απεργία. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) κάλεσε μάλιστα όλους τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετέχουν στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, με τρίωρη στάση εργασίας (από τις 11:00 έως τις 14:00), αλλά και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Με τη σειρά της η ΟΛΜΕ θα κάνει τρεις ώρες στάση εργασίας, ενώ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, στις 13:00, στο υπουργείο Παιδείας, με νέα τρίωρη στάση.

Απεργεί και ο δημοσιογραφικός κλάδος
Στην απεργία μετέχει και ο δημοσιογραφικός κλάδος, καθώς η ΕΣΗΕΑ κήρυξε 24ωρη απεργία, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων. Με απόφασή της, από τις 6 το πρωί της Τετάρτης ως τις 6 το πρωί της Πέμπτης θα υπάρξει παύση εργασιών σε δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ.

Ακυρώνει τις παραστάσεις του το Εθνικό Θέατρο
Ακόμη και ο καλλιτεχνικός χώρος μετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Οπως ανακοινώθηκε, το Εθνικό Θέατρο θα μετάσχει στην απεργία και γι’ αυτό αποφασίστηκε να ακυρωθούν σήμερα οι εξής παραστάσεις:

«Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» στην Κεντρική Σκηνή
«Ξύπνα Βασίλη» στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»
«Ο άνθρωπος που γελά» στο Θέατρο Rex – Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/apergiako-mplak-aoyt-heirofreno-sta-mesa-metaforas