Απέρριψε το α’ θερινό τμήμα τη συζήτηση για δημοψήφισμα

Χωρίς κάποια ιδιαίτερη έκπληξη και με το αναμενόμενο πλέον «όχι» ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το δημοψήφισμα στο θερινό τμήμα της Βουλής. Η ψηφοφορία έγινε σε κενά έδρανα, καθώς απήχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία. Στην αίθουσα ήταν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και της Χρυσής Αυγής.

Το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και με την απουσία όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έκρινε ότι, βάσει Συντάγματος, δεν συντρέχουν οι λόγοι και δεν γίνεται παραδεκτό το αίτημά της, να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».

Κατά τη συζήτηση, που δεν είχε ιδιαίτερες εντάσεις δεδομένου ότι απείχαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι ΑΝΕΛ, τέθηκε εκ μέρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το ζήτημα ότι οι υπογραφές του ΚΚΕ δεν μπορούν να αθροιστούν, καθώς η πρότασή του αφορά όλους τους νόμους για τη ΔΕΗ -και όχι μόνο για τη «μικρή ΔΕΗ»-, ούτε της ΔΗΜΑΡ μαζί με εκείνες της Χρυσής Αυγής, όπως έχει ζητήσει από χθες η Δημοκρατική Αριστερά.

Η ΔΗΜΑΡ ζήτησε να συνυπολογιστούν οι υπογραφές του ΚΚΕ, αλλά η κυβέρνηση δεν το αποδέχηκε.

Έτσι, ομοφώνως -όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων της συνεδρίασης Χρ.Μαρκογιαννάκης- το α’ θερινό τμήμα αποφάσισε ότι δεν έχει κατατεθεί αίτημα που να πληροί τις προβλέψεις του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ζητηθεί σύγκληση της Ολομέλειας για να συζητηθεί το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ζήτησαν να συνυπολογιστούν οι υπογραφές του ΚΚΕ και κάλεσαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης να μην προχωρήσουν σε μια απόφαση που θα αποτελέσει κακό κοινοβουλευτικό προηγούμενο.

Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, ο Μιχάλης Αρβανίτης εξαπέλυσε επίθεση στον Φ. Κουβέλη, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είναι «δούλος των Εβραίων και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου» και για τον λόγο αυτό ζητά να διαχωριστούν οι υπογραφές των βουλευτών της ΧΑ. Χαρακτήρισε, δε, τη στάση που τηρεί η ΧΑ για το θέμα της ΔΕΗ πατριωτική, σε αντίθεση με εκείνους που ψηφίζουν το ξεπούλημά της. 

Ακόμη, ο Μ. Αρβανίτης υποστήριξε ότι είναι ρατσιστικό να ζητείται να μην προσμετρηθούν οι υπογραφές της Χρυσής Αυγής και να θεωρούνται β’ κατηγορίας οι βουλευτές της ΧΑ, μαζί και οι χιλιάδες έλληνες πολίτες που ψήφισαν το κόμμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι το αίτημα του ΚΚΕ είναι διαφορετικό, καθώς περιλαμβάνει όλους τους νόμους για τη ΔΕΗ -κι όχι μόνο τη “μικρή ΔΕΗ”- και άρα οι υπογραφές των βουλευτών του δεν μπορούν να αθροιστούν με των υπολοίπων. Δεδομένου ότι και η ΔΗΜΑΡ αποσύρει τις υπογραφές της, εφόσον δεν θέλει να αθροιστούν μαζί με της Χρυσής Αυγής, δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός υπογραφών και έτσι δεν τίθεται θέμα σύγκλησης της Ολομέλειας, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, το λόγο έλαβε ο υπουργός Επικρατείας Δ.Σταμάτης, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Κατήγγειλε μικροκομματική σκοπιμότητα και τόνισε ότι η εξέλιξη επισφραγίζει την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτοβουλία που ανέλαβε.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση φοβάται

Παράσταση διαμαρτυρίας στο περιστύλιο της Βουλής πραγματοποίησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρώντας στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, όπου αναμένεται να αποφασιστεί εάν τα επτά διαφορετικά αιτήματα για δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ» με τις 139 υπογραφές μπορούν να συναθροιστούν.

Σε δήλωση που ανέγνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατήγγειλε πως «η κυβέρνηση έχει επιβάλλεις τη χώρα βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή».

Έκανε μάλιστα λόγο για «ολοκληρωτισμό» και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση τρέμει τον λαό, την προσφυγή στις κάλπες, φοβάται το δημοψήφισμα, βλέπει τον λαό ως εχθρό. Πρέπει να φύγει για να ανασάνει ο τόπος, να ανασάνει η δημοκρατία».

Αμέσως μετά την ανάγνωση της δήλωσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εισήλθαν στο κτίριο της Βουλής, με προορισμό τα γραφεία τους.