Απετράπη αυτοκτονία 15χρονης και εντοπίστηκαν δύο ανήλικες που είχαν εξαφανιστεί

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, απέτρεψε άλλη μία περίπτωση αυτοκτονίας, η οποία εκδηλώθηκε από 15χρονη μέσω διαδικτύου, ενώ συνέβαλε αποτελεσματικά και σε δύο ακόμα υποθέσεις εξαφάνισης ανήλικων κοριτσιών, ηλικίας 15 και 14 ετών.

 

Ειδικότερα, όσον αφορά την πρώτη περίπτωση, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε στις 14 Απριλίου 2015, από ανήλικο χρήστη του διαδικτύου, μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», ότι σε απευθείας συνομιλία που είχε με έτερη ανήλικη σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, η τελευταία εξέφρασε το ενδεχόμενο να προβεί σε αυτοκτονία.

Ακολούθησε έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία της ανήλικης χρήστριας του διαδικτύου και ενημερώθηκε αμέσως το τοπικό αστυνομικό τμήμα, με στόχο τον άμεσο εντοπισμό της.

Η 15χρονη εντοπίστηκε εγκαίρως, έπειτα από επισταμένες έρευνες στην ευρύτερη περιοχή και χάρη στην άμεση επέμβαση των αστυνομικών διασφαλίστηκε η σωματική της ακεραιότητα.

Όσον αφορά τη δεύτερη περίπτωση, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «Cyber Alert» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε στις 8 Απριλίου 2015 από Τμήμα Ασφαλείας της Αττικής ότι ανήλικη 15χρονη, κάτοχος λογαριασμού σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, είχε απομακρυνθεί από την οικία της από την προηγούμενη ημέρα προς άγνωστη κατεύθυνση και έκτοτε αγνοούνταν.

Άμεσα, στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγαγαν αστυνομική – ψηφιακή έρευνα των στοιχείων και λοιπών δεδομένων που χρησιμοποιούσε η ανήλικη για την πρόσβασή της στο διαδίκτυο, με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό της.

Από την ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών ταυτοποιήθηκε το σημείο διασύνδεσης σε «προφίλ» που χρησιμοποιούσε η 15χρονη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα να εξακριβωθεί γεωγραφικά η περιοχή όπου κινούνταν.

Σε άμεση συνεργασία με αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας της συγκεκριμένης περιοχής, η υπόθεση είχε αίσια κατάληξη και η ανήλικη εντοπίστηκε εγκαίρως το ίδιο απόγευμα και αφού διασφαλίστηκε η σωματική της ακεραιότητα, παραδόθηκε στους γονείς της.

Όσον αφορά την τρίτη περίπτωση, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «Cyber Alert» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας (8-4-2015) από έτερο Αστυνομικό Τμήμα της Αττικής, προκειμένου να συνδράμει στον εντοπισμό 14χρονης ανήλικης αλλοδαπής, κατόχου λογαριασμού σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία όπως είχε καταγγελθεί από τους γονείς της, είχε απομακρυνθεί από την οικία της από την 1 Απριλίου 2015 για λόγους αναψυχής και έκτοτε αγνοούνταν.

Ταυτοποιήθηκαν τα σημεία διασύνδεσης στο διαδικτυακό «προφίλ» της ανήλικης, με αποτέλεσμα να προσδιορισθεί η ευρύτερη περιοχή στην οποία βρισκόταν.

Άμεσα ενημερώθηκε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, το οποίο με τη συνδρομή αστυνομικών εντόπισε την ανήλικη, καλά στην υγεία της, και διασφάλισε τη σωματική της ακεραιότητα.

Και για τις τρεις ξεχωριστές υποθέσεις, οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν θα υποβληθούν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

 

  • Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88 * Στέλνοντας e-mail στο: ccu [at] cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – android: CYBERKID.
  • Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR