Από τι επηρεάζεται το χρώμα ματιών του παιδιού σας

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Όταν το μωράκι έρχεται πια στη ζωή και γίνεται το νέο μέλος της οικογένειας, ένα από τα πράγματα που κοιτούν αργότερα οι γονείς είναι ποιο θα είναι τελικά το χρώμα των ματιών του.
Αναρωτιούνται αν θα διατηρήσει το γκριζωπό χρώμα που έχει ή σε ποιανού το χρώμα από τους δύο γονείς θα μοιάσει. Ένα από τα βασικά που πρέπει να ξέρουν οι γονείς είναι ότι το χρώμα των ματιών του μωρού εξαρτάται από την ποσότητα της μελαμίνης που υπάρχει στην ίριδα και ότι τα μωρά με γαλάζια μάτια έχουν σχετικά μικρές ποσότητες μελαμίνης ενώ αυτά που έχουν καστανά μάτια, μεγαλύτερες.

Μετά τη γέννα, τα μάτια τους μωρού αλλαζουν σταδιακά και αποκτούν το τελικό του χρώμα έξι μήνες αλλά και ως τρία χρόνια αργότερα! Σύμφωνα με τη δρ. Virginia Beckett το τελικό χρώμα των ματιών είναι θέμα γενετικής με τα γαλάζια μάτια να αντιστοιχούν σε υπολειπόμενο γονίδιο ενώ τα καστανά σε επικρατές. Αν λοιπόν έχουν και οι δύο γονείς γαλάζια μάτια, το μωρό θα έχει κι αυτό γαλάζια, ενώ αν ένας ο γονιός έχει γαλάζια και άλλος καφέ ή μαύρα, το μωρό έχει μισές πιθανότητες να αποκτήσει γαλάζια, και άλλες τόσες καστανά ή κάτι ενδιάμεσο, δηλαδή πράσινα ή γκρι. Πιο απλά τα πράγματα έχουν ως εξής: Τα άτομα με γαλάζια μάτια έχουν πάντα δύο γονίδια για γαλάζια μάτια, γιατί το γαλάζιο είναι υπολειπόμενο ενώ τα άτομα μπορεί να έχουν ένα γονίδιο για γαλάζια και ένα για καστανά ή δύο για καστανά. Το μωρό θα πάρει ένα γονίδιο από τον καθένα, οπότε αν έχει γαλάζια μάτια έχει ένα γονίδιο από τον έναν που έχει γαλάζια μάτια και άλλο ένα από τον άλλο που έχει καστανά. Ακόμη και δύο γονείς με καστανά μάτια μπορεί να δώσουν ο καθένας ένα γονίδιο για γαλανά, με αποτέλεσμα το μωρό να έχει γαλανά μάτια και όχι καστανά όπως οι γονείς του.