Από τις 10 Ιουνίου σε εφαρμογή η νέα «Διαύγεια»

Από τις 10 Ιουνίου θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα «Διαύγεια» το οποίο παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Το νέο πρόγραμμα θα προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης του και σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, όπως τόνισε η ηγεσία του υπουργείου, ενώ παράλληλα έχει αναβαθμιστεί μία σειρά εφαρμογών που υπήρχε και στο παλαιότερο πρόγραμμα.

 

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του νέου προγράμματος «ο σκοπός μας ήταν και παραμένει ένας: Να καταστήσουμε τη «Διαύγεια» πιο φιλική για τους πολίτες και με μεγαλύτερο εύρος αντικειμένου. Πιστεύω ότι η νέα αναβαθμισμένη «Διαύγεια» θα αγκαλιαστεί από τους πολίτες και θα ενισχύσει ένα κεντρικό θεσμό διαφάνειας και λογοδοσίας που τόσο χρειάζεται η χώρα μας, σε εποχές που η άσκηση της πολιτικής εξουσίας αμφισβητείται συνολικά έντονα από τους πολίτες».

 

Από την πλευρά της η κ. Χριστοφιλοπούλου υπογράμμισε πως το νέο πρόγραμμα «απλά και εύκολα, σύγχρονα και οργανωμένα, θα προσφέρει σε πολίτες, υπηρεσίες και επιχειρήσεις, την απαραίτητη πληροφορία, με πλήρη διαφάνεια, αποδεικνύοντας στην πράξη την απόφασή μας για χρηστή και ποιοτική διοίκηση».

 

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος είναι τα ακόλουθα:

  • Θεσμική κατοχύρωση (ήδη από τον Οκτώβριο του 2013): Κάθε πράξη, εκτός από αυτές που δημοσιεύονται και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αποκτά ισχύ μόνο μέσω της ανάρτησής της στο «Διαύγεια» και το αναρτημένο έγγραφο υπερισχύει έναντι των υπολοίπων εκδόσεων της πράξης. Ο πολίτης μπορεί να επικαλείται τα αναρτημένα έγγραφα στις συναλλαγές του με τις δημόσιες υπηρεσίες, κάνοντας χρήση του μοναδικού Αριθμού Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) των εγγράφων, χωρίς να απαιτείται η επικύρωσή τους.
  • Πρακτική αναβάθμιση: Καλύτερη οργάνωση της πληροφορίας που παρουσιάζεται στη «Διαύγεια». Χρήση απλής γλώσσας, κατανοητή στον πολίτη και στις επιχειρήσεις. Περισσότερα και βελτιωμένα κριτήρια αναζήτησης. Δυνατότητα εξειδίκευσης αποτελεσμάτων με εφαρμογή επιπλέον κριτηρίων.
  • Πρόσβαση σε ΑμΕΑ: Δυνατότητα χρήσης της εφαρμογής από άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. 
  • Προσωποποιημένες υπηρεσίες: Εξατομικευμένες αναζητήσεις. Δυνατότητα προσωπικού σελιδοδείκτη σε αναρτήσεις που ενδιαφέρουν.
  • Τεχνολογική αναβάθμιση: Χειρισμός υψηλού αριθμού αποφάσεων και εξασφάλιση καλύτερης απόκρισης σε μεγάλο φόρτο. Ψηφιακή υπογραφή των εγγράφων του «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» για εξασφάλιση της εγκυρότητάς τους. Επεξεργάσιμη μορφή δεδομένων για επαναχρησιμοποίηση από άλλα συστήματα.
  • Μηχανισμός ελέγχου για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης: Πραγματοποίηση ελέγχων από το ΣΕΕΔΔ με βάση καταγγελίες που υποβάλλουν πολίτες και δημόσιοι υπάλληλοι για εξασφάλιση πλήρους και σωστής εφαρμογής του «Διαύγεια» από τους φορείς της δημόσιας διοίκησης.