Από τις 8 έως τις 11 Μαΐου η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Με τιμώμενη χώρα το Ισραήλ και 217 συμμετοχές (εκδότες, ιδρύματα, ινστιτούτα κ.ά.) θα πραγματοποιηθεί από 8 ώς τις 11 Μαΐου η 11η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.  
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα διεξαχθούν διεθνές φεστιβάλ ποίησης και φεστιβάλ κόμικ, αφιερώματα στον κύπριο ποιητή Κώστα Μόντη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του, καθώς και το θεματικό αφιέρωμα «Ευρώπη: Ταυτότητα και ετερότητα».

Θα στηθούν, επίσης, η καθιερωμένη «Παιδική και Εφηβική Γωνιά», εργαστήρια για επαγγελματίες αλλά και το φιλολογικό καφενείο, όπου θα γίνουν συζητήσεις για το ελληνικό βιβλίο, τη μετάφραση, και την προβολή του στο εξωτερικό.

Από τις 217 συμμετοχές των εκθετών, οι 14 είναι από το εξωτερικό. Με 23 εκδότες συμμετέχει η Κίνα, με τρεις η Τουρκία, ενώ από έναν εκδότη στέλνουν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Γαλλία και η Ινδονησία.
Από το Ισραήλ έρχονται το τρομερό παιδί της σύγχρονης ισραηλινής διηγηματογραφίας Έντγκαρ Κέρετ, η βραβευμένη και δημοφιλής μυθιστοριογράφος Τσρουγιά Σαλέβ και οι Νόαμ Μπαντ, Ντίνα Ποράτ, Γεχούντα Κορέν, Εϊλάτ Νεγκέβ και η ιστορικός και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα Φάνια Οζ-Ζάλτσμπεργκερ, κόρη του διάσημου πεζογράφου Άμος Οζ.

Το Βαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης που φιλοξενούνταν τα δύο τελευταία χρόνια στην ΔΕΒΘ αναβαθμίζεται και γίνεται διεθνές. Συμμετέχουν οι: Μαρκ Ντελούζ από τη Γαλλία, Γιορντάν Εφτίμοφ από τη Βουλγαρία, Ταρίκ Γκιουνερσέλ από την Τουρκία, Στάνκα Χραστέλι από τη Σλοβενία, Χελένα Λένγκορντ από τη Σερβία, Αλίσια Στόλινγκς από τις ΗΠΑ, Εουγκέν Σουκίου από τη Ρουμανία και Λουάν Τζούλις από την Αλβανία.Έχουν προγραμματιστεί, επίσης, το Φεστιβάλ Νέων Ποιητών, αλλά και το Φεστιβάλ Κόμικ, όπου μεγάλοι και παιδιά θα μπορούν να συμμετάσχουν σε συζητήσεις και εργαστήρια και να γνωρίσουν από κοντά έλληνες καλλιτέχνες και μελετητές του κόμικ (Βασιλεία Βαξεβάνη, Νίκος Π. Δαλαμπύρας, Μιχάλης Διαλυνάς, Τάσος Ζαφειριάδης, Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, Γιάννης Κουρουμπακάλης, Ηλίας Κυριαζής, Λήδα Τσενέ, Γιώργος Τσιαμάντας, Πέτρος Χριστούλιας), τον Γάλλο Marko (Marc Armspach), τον εικονογράφο του κόμικ Les godillots, και τον δημοφιλή Βρετανό Πίτερ Μίλιγκαν, ο οποίος θα παρουσιάσει τεχνικές συγγραφής σεναρίου κόμικ.

Τέλος, στην ημερίδα των βιβλιοθηκονόμων επαγγελματίες του βιβλίου θα ανταλλάξουν απόψεις για το ρόλο και τα προβλήματα του σύγχρονου βιβλιοπωλείου και για τις δημόσιες βιβλιοθήκες, ενώ εκτός των τειχών έχουν προγραμματιστεί κινηματογραφικές προβολές, εκδηλώσεις για παιδιά σε δημοτικές βιβλιοθήκες της πόλης, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και βιβλιακοί περίπατοι στην πόλη.