Αποχωρεί από τους υπολογιστές για καταναλωτές η Toshiba

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε δραστικές κινήσεις προχωρά ο ιαπωνικός όμιλος της Toshiba προκειμένου να αντιμετωπίσει τα οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει. Μία από τις κινήσεις αυτές είναι και το ότι στο τέλος Μαρτίου 2016 πρόκειται να σταματήσει την παραγωγή φορητών υπολογιστών που απευθύνονται σε καταναλωτές όσον αφορά την ευρωπαϊκή αγορά και το ευρύ κοινό προκειμένου να επικεντρωθεί στους φορητούς υπολογιστές για εταιρικούς πελάτες.

Η κίνηση αυτή επηρεάζει και την Ελλάδα με τον επίσημο διανομέα της Toshiba στη χώρα μας, την Ideal, να προχωρά και σε σχετική ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο Αθηνών. Αυτό πάντως που πρέπει να τονισθεί είναι ότι η σχέση μεταξύ Toshiba και Ideal θα συνεχίσει να υφίσταται, δεδομένου ότι φορητοί υπολογιστές της Toshiba θα συνεχίζουν να πωλούνται στην Ελλάδα, απλώς θα είναι συστήματα σχεδιασμένα για τις ανάγκες των εταιρικών πελατών, τα οποία, μάλιστα, διατίθενται, συνήθως, μέσω διαφορετικών καναλιών διανομής. Επίσης, η Ideal θα συνεχίσει τη διανομή άλλων κατηγοριών ψηφιακών προϊόντων της Toshiba (π.χ. σκληροί δίσκοι), η παραγωγή και η διάθεση των οποίων στην ευρωπαϊκή αγορά θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με την εισηγμένη εταιρεία, η διακοπή της συγκεκριμένης δραστηριότητας θα επηρεάσει μεν αρνητικά τον κύκλο εργασιών αλλά οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες στην προ φόρων κερδοφορία λόγω των χαμηλών περιθωρίων κέρδους που έχει η συγκεκριμένη κατηγορία φορητών υπολογιστών.

Στην ανακοίνωση της Toshiba σημειώνεται ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους καταναλωτές που έχουν αγοράσει ή πρόκειται να αποκτήσουν φορητό υπολογιστή της ιαπωνικής εταιρείας, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι η παραγωγή θα διακοπεί μεν στο τέλος Μαρτίου 2016 αλλά οι πωλήσεις θα σταματήσουν όταν τελειώσουν τα αποθέματα των μηχανημάτων που θα έχουν παραλάβει οι διανομείς και τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών μέχρι το τέλος της παραγωγής. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει διαθεσιμότητα περίπου μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

Επίσης, η πώληση φορητών υπολογιστών για καταναλωτές της Toshiba θα συνεχιστεί στην ιαπωνική και την αμερικανική αγορά.

Ο ιαπωνικός όμιλος προσπαθεί να αυξήσει τα περιθώρια κέρδους του ώστε να μειώσει τις ζημιές του, οι οποίες εκτιμώνται ότι μπορεί να φθάσουν τα 4,5 δισ. δολάρια το τρέχον οικονομικό έτος, το οποίο «επιβαρύνθηκε» και από ένα μεγάλο λογιστικό σκάνδαλο. Η Toshiba σκοπεύει να επικεντρωθεί σε τομείς με υψηλότερα περιθώρια κέρδους, όπως είναι οι ημιαγωγοί και η πυρηνική ενέργεια, διατηρώντας πάντως και κομμάτια δραστηριότητας στις ψηφιακές τεχνολογίες. Άλλωστε, η Toshiba ήταν η πρώτη εταιρεία που κατασκεύασε έναν φορητό υπολογιστή.

Πηγή: Ημερησία