Αποδείξεις για τους Ρώσους που έριξαν το αεροπλάνο, δηλώνουν ότι έχουν οι Ουκρανοί

Η Ουκρανία διαθέτει «ακαταμάχητες αποδείξεις» σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάρριψη ενός αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, προμηθεύοντας τους αντάρτες με πυραυλικά συστήματα και ένα πλήρωμα [χειριστών], δήλωσε σήμερα ο αρχηγός της αντικατασκοπείας της χώρας.

Ο Βιτάλι Νάιντα δήλωσε πως το Κίεβο έχει αποδείξεις πως τρία BUK-1 ή SA-11 καθοδηγούμενα πυραυλικά συστήματα ραντάρ εισήλθαν στην Ουκρανία από τη γειτονική Ρωσία μαζί με ένα τριμελές πλήρωμα.

 

“Έχουμε ακαταμάχητες αποδείξεις ότι αυτή η τρομοκρατική ενέργεια διαπράχθηκε με τη βοήθεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Γνωρίζουμε σαφώς πως το πλήρωμα του συστήματος αυτού ήταν ρώσοι πολίτες”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

 

Καλώντας τη Ρωσία να δώσει στην Ουκρανία τα ονόματα και τα επίθετα του πληρώματος, έτσι ώστε το Κίεβο να μπορέσει να τα ανακρίνει, είπε πως τα τρία συστήματα έχουν τώρα επιστρέψει στη Ρωσία, δείχνοντας στους δημοσιογράφους φωτογραφίες των πυραυλικών συστημάτων σε διάφορες τοποθεσίες.

 

«Γνωρίζουμε για τους τρεις ανθρώπους που ήρθαν μαζί με αυτά τα συστήματα από την επικράτεια της Ρωσίας», είπε ο Νάιντα.

 

«Συνεχίζεται η είσοδος οπλικών συστημάτων»

Εκπρόσωπος του ουκρανικού συμβουλίου ασφαλείας δήλωσε πως 15 κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού μεταφέρθηκαν διά μέσου των συνόρων από τη Ρωσία στην ανατολική επαρχία Λουχάνσκ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, 15 κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού μεταφέρθηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία στο έδαφος του Λουχάνσκ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

 

Είπε επίσης πως οι φιλορώσοι αντάρτες μετέφεραν εξοπλισμό στο σημείο της συντριβής ενός μαλαισιανού αεροσκάφους προκειμένου να απομακρύνουν συντρίμμια.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ