Αποκριάτικες εκδηλώσεις από τον δήμο Παύλου Μελά

Στους ρυθμούς του καρναβαλιού κινείται ο Δήμος Παύλου Μελά, καθώς οι αποκριάτικες εκδηλώσεις ετοιμάστηκαν με πολύ κέφι, μεράκι και ιδιαίτερα εορταστική διάθεση.

 

Πιο συγκεκριμένα, στις 18, 19, 20 Φεβρουαρίου 2015 θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στις δύο δανειστικές βιβλιοθήκες του Δήμου Παύλου Μελά και το Σάββατο 21, Κυριακή 22  και Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015 σε εξωτερικούς χώρους των τριών Δημοτικών Ενοτήτων.

 

Ιδιαίτερα οι εκδηλώσεις του τριημέρου (21, 22, 23/2/2015) φέτος έχουν μια καινοτομία. Περιλαμβάνουν ένα τρίπτυχο εκδηλώσεων στις τρεις Δημοτικές Ενότητες με διαφορετικό περιεχόμενο και ύφος η καθεμιά. Σκοπός του τριπτύχου αυτού είναι η σύνδεση των τοπικών κοινωνιών των τριών ενοτήτων με την παρακίνηση των δημοτών να επισκεφθούν και τις τρεις εκδηλώσεις, η καλλιέργεια συνεργασίας ανάμεσα στις Τοπικές Κοινότητες και η παρουσίαση των εκδηλώσεων σαν μια μεγάλη ενιαία διοργάνωση.

 

Η υποστήριξη κάθε εκδήλωσης οργανωτικά θα γίνει από το Τμήμα Αθλητισμού – Πολιτισμού και από τις Δημοτικές Κοινότητες. Θα συμμετέχουν επίσης ενεργά ο κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Παύλου Μελά μέσω των ΚΑΠΗ,  η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση «ΙΡΙΣ» μέσω του Εικαστικού Εργαστηρίου, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου, οι Ιεροί Ναοί του Δήμου και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με την παρασκευή της παραδοσιακής φασολάδας.

 

Εκδηλώσεις Αποκριάς στις δανειστικές βιβλιοθήκες

 

Τετάρτη 18/02/2015, Δανειστική βιβλιοθήκη Πολίχνης, Ώρα 18:00-20:00.

Αποκριάτικο πάρτι, καρναβάλι και κατασκευές μασκών, καπέλων, χαρταετών. FACE PAINDING για μικρά παιδιά.

 

Πέμπτη 19/02/2015, Δανειστική βιβλιοθήκη Σταυρούπολης, Ώρα 18:00-20:00.

Αποκριάτικο πάρτι, καρναβάλι και κατασκευές μασκών, καπέλων, χαρταετών. FACE PAINDING για μικρά παιδιά

 

Παρασκευή 20/02/2015, Δανειστική βιβλιοθήκη Πολίχνης, Ώρα 18:30.

Εκδήλωση για παιδιά και ενήλικες με τίτλο “Αποκριά, ένα μακρινό ταξίδι στο χρόνο. Από τον Διόνυσο στον Αρλεκίνο”.

Θα περιλαμβάνει: α) Συζήτηση διάρκειας είκοσι λεπτών σε συνεργασία με το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δυτικής  Θεσσαλονίκης, β)Παρουσίαση παραδοσιακών στολών μομόγερων, κωδωνοφόρων, γ) Μουσική παρέμβαση, δ) Παρουσίαση προγράμματος από την ομάδα θεάτρου «Ομπρέλες» με θέμα: «Οι κλόουν από την αναγέννηση μέχρι σήμερα. Μια ματιά στην τέχνη». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εικαστικούς που η θεματολογία των έργων τους σχετίζεται με το παραπάνω θέμα, κατασκευή κουστουμιού κλόουν και αξεσουάρ, μακιγιάζ, ζωγραφική, διαδραστικά παιχνίδια.

 

Εκδηλώσεις Αποκριάς σε εξωτερικούς χώρους των τριών Δημοτικών Ενοτήτων

 

Σάββατο 21/02/2015 στις 17:30, στους δρόμους και στην Πλατεία Δημοκρατίας, στη Δημοτική Ενότητα Ευκαρπίας.

Πατινάδα (τα καρναβάλια γυρίζουν στους δρόμους, επισκέπτονται τα σπίτια), σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, Μικρασιατικό “ΟΥΣΑΚ”, Βλάχων “Το Άγιο Πνεύμα”, “Ανθοκήπων” , σωματείο ένωσης “Μακεδονία” και γαϊτανάκι.

Η εκδήλωση θα κορυφωθεί στην πλατεία “Δημοκρατίας” με μια μεγάλη αποκριάτικη γιορτή. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει επαγγελματική μουσική μπάντα με πνευστά και κρουστά μουσικά όργανα.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσεις στις 17:30 με τις πατινάδες στους δρόμους.

 

Κυριακή 22/02/2015, αποκριάτικες εκδηλώσεις κυρίως για παιδιά στις 11:00 το πρωί, στο στρατόπεδο Καρατάσιου.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν το εικαστικό τμήμα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης “ΙΡΙΣ” με εργαστήρια κατασκευής μάσκας, καπέλων χαρταετών κ.λ.π, τα ΚΑΠΗ της Δημοτικής Ενότητας Ευκαρπίας με εργαστήριο κατασκευής χαρταετών,

Θα συμμετάσχει επαγγελματικό σχήμα διασκεδαστών που θα ψυχαγωγήσει τα παιδιά και όλους τους παρευρισκόμενους εκεί, με χορό μουσική, τραγούδι και άλλες δράσεις.

 

Καθαρά Δευτέρα 23/02/2015 στις 11:00 το πρωί, στο πρώην στρατόπεδο “Παύλου Μελά” (Αγία Βαρβάρα).

Εορταστική εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν χορευτικά τμήματα τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και τετραμελές παραδοσιακό μουσικό σύνολο το οποίο θα παρουσιάσει μουσική εκδήλωση για την ψυχαγωγία των πολιτών και τη μουσική συνοδεία παραδοσιακών χορευτικών σχημάτων  Παράλληλα θα μοιραστούν χαρταετοί και παραδοσιακά εδέσματα όπως φασολάδα, λαγάνα, χαλβάς και κρασί.

Η παρασκευή της φασολάδας θα πραγματοποιηθεί κατά ένα μέρος στα μαγειρεία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, όπως άλλωστε είθισται να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και κατά ένα μέρος σε Ιερούς Ναούς του Δήμου.

 

Η τριήμερη εορταστική διοργάνωση (21/2-23/2/2015)  θα γίνει με τη συμβολή  των τοπικών κοινοτήτων των τριών δημοτικών ενοτήτων.

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η τήρηση και διατήρηση των εθίμων της Αποκριάς και της Καθαρά Δευτέρας και βεβαίως η ψυχαγωγία των πολιτών με μουσική και μασκαράδες, παιδικά διαδραστικά παιχνίδια χορό, πέταγμα χαρταετού και παροχή   παραδοσιακών εδεσμάτων. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr