Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης το αίτημα έκδοσης 37χρονου Τούρκου

απορρίφθηκε το αίτημα έκδοσης 37χρονου πολιτικού πρόσφυγα στην Τουρκία από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον Baris Bal, ο οποίος είχε συλληφθεί πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από “ερυθρά αγγελία” της Ιντερπόλ, σύμφωνα με την οποία φέρεται ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το δικαστήριο έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς του συνηγόρου του, σύμφωνα με τους οποίους στον εντολέα του, έχει αναγνωριστεί -εδώ και χρόνια- η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα, λόγω της πολιτικής δράσης που είχε αναπτύξει την περίοδο των μαθητικών του χρόνων. 
Εξέφρασε δε την ανησυχία ότι σε περίπτωση έκδοσής του διατρέχει κίνδυνο να υποστεί άδικη μεταχείριση από τις αρχές της γείτονος χώρας.

Την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης είχε προτείνει νωρίτερα κι ο εισαγγελέας της έδρας.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας και του ελληνικού συμβουλίου για τους πρόσφυγες.

Ο Baris Bal είχε καταδικαστεί για τρομοκρατικές πράξεις, τις οποίες φέρεται ότι διέπραξε το 1992 και σε ηλικία μόλις 14 ετών, ως μέλος της οργάνωσης “Ντεβ Σολ”, που χαρακτηρίστηκε ως τρομοκρατική από την Τουρκία και κηρύχθηκε παράνομη.

Αναφερόμενος στο δικαστήριο που καταδίκασε τον 37χρονο, ο υπερασπιστής του επισήμανε ότι αυτό κρίθηκε παράνομο από τα ευρωπαϊκά όργανα, επειδή παραβίαζε την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου.