Αποτίμηση των ευρωεκλογών στις χώρες της Ε.Ε.

Αποτίμηση των ευρωεκλογών στις χώρες της Ε.Ε.

Του Δημήτρη Γ. Τσιολχά*

Τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών της Κυριακής, ίσως μπορούν να αναγνωσθούν με πολλούς τρόπους. Οι ευρωπαϊκές εκλογές χρησιμοποιούνται συχνά και ως μέσο διαμαρτυρίας ενάντια στα κυβερνώντα κόμματα και στα κόμματα εξουσίας ενώ δεν αποτελεί έκπληξη όταν αυτά επιτυγχάνουν χαμηλότερα ποσοστά από ό,τι στις δημοσκοπήσεις.

Έτσι λοιπόν, τα παραδοσιακά κεντροαριστερά και κεντροδεξιά κόμματα, τα οποία έχουν κυριαρχήσει στην Ε.Ε. για πάρα πολλά χρόνια, φαίνεται να χάνουν την πλειοψηφία τους για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό αντικατοπτρίζει μια ήδη εμφανή τάση και στις εθνικές εκλογές σε όλη την Ε.Ε. και αφορά την απόρριψη του υφιστάμενου πολιτικού (τουλάχιστον) καθεστώτος. Συγκεκριμένα, οι λαϊκιστές (και ακροδεξιοί στις περισσότερες περιπτώσεις) εναντίον των προοδευτικών στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέγραψαν μικρότερα ποσοστά από ότι ήταν αναμενόμενο δίχως όμως να περιορίζεται η επίδραση που ασκούν στο ακροατήριο τους.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ευρωπαϊκής εκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία κατέστη σαφές, ότι οι Ευρωεκλογές, θα ήταν δημοψήφισμα σχετικά με την προεδρία του Εμμανουέλ Μακρόν και τις προτάσεις του για κοινοτικές και γαλλικές μεταρρυθμίσεις. Αντιστοίχως και ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ απώλεσε τμήμα της εκλογικής της δύναμης όπως επίσης απώλειες κατέγραψαν και τα δύο μεγάλα κόμματα της Αγγλίας, το Συντηρητικό και το Εργατικό Κόμμα. Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη νίκη του για να εδραιώσει μια νέα ευρωσκεπτικιστική πολιτική ομάδα μαζί με την ιταλική δεξιά Λέγκα με επικεφαλής τον αναπληρωτή Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Σαλβίνι. Ακόμα κι αν το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα της Ουγγαρίας εγκαταλείψει την κεντροδεξιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και ενώσει τις δυνάμεις του με τον Σαλβίνι και την Λε Πεν, οι ευρωσκεπτικιστές δεν θα έχουν αρκετές θέσεις για να μπλοκάρουν τη νομοθεσία στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ψηφοφόροι της Ευρώπης, φάνηκε πως αναζητούν αλλού απαντήσεις στα αιτήματα τους καθώς αναζητούν πολιτικές και προσωπικότητες που θεωρούν πως αντιπροσωπεύουν καλύτερα τις αξίες και τις προτεραιότητές τους. Πολλοί εξ αυτών, προσελκύονται (μεταξύ άλλων) πρωτίστως από προτάσεις και διακηρύξεις για καταστολή της παράνομης μετανάστευσης αλλά και μεγαλύτερη εξουσία στα εθνικά κοινοβούλια, παρά στις Βρυξέλλες. Και χρησιμοποίησαν αυτές τις εκλογές για να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στις εθνικές κυβερνήσεις τους. Όλα αυτά, μάλλον είναι βέβαιο πως θα επηρεάσουν και το Brexit το οποίο προμηνύεται πως θα είναι «σκληρό» δίχως δηλαδή κάποια συγκεκριμένη συμφωνία. Καθόσον απορροφημένοι με τα δικά τους εθνικά πολιτικά ζητήματα, οι ηγέτες της Ε.Ε. είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να είναι ανοικτοί στην επαναδιαπραγμάτευση του Brexit, εάν το ζητήσει ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επίσης, να επισημάνουμε πως οι ηγέτες της Ε.Ε., συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Τρίτη, για να συζητήσουν τις πιθανές υποψηφιότητες για τις τρείς θεσμικές και πανίσχυρες θέσεις της Ε.Ε., όπως αυτή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κλείνοντας, θα τολμήσουμε μία πρόβλεψη σχετικά το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα πούμε ότι θα είναι σε μεγάλο βαθμό φιλοευρωπαϊκό αλλά κατακερματισμένο, καθιστώντας έτσι δύσκολη τη νομοθετική διαδικασία και την αλλαγή.

Ο Δημήτρης Γ. Τσιολχάς είναι πτυχιούχος πολιτικών επιστήμων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αναλυτής πολιτικών & αμυντικών θεμάτων.