Αποτυχημένη πρεμιέρα για την κυριακάτικη αγορά

Λιγότερα από 20 καταστήματα “τόλμησαν” να ανοίξουν χθες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και κατέβασαν ρολά σε χρόνο ρεκόρ με επέμβαση των μελών του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, που πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας.

 

Τα καταστήματα που άνοιξαν ήταν κυρίως στην οδό Τσιμισκή και στην συντριπτική πλειονότητά τους ήταν υποκαταστήματα ξένων πολυεθνικών αλυσίδων, αλλά όχι πολυκαταστήματα. Όμως, αυτά που άνοιξαν δεν πρόλαβαν καν να κάνουν “σεφτέ”. Οι εμποροϋπαλληλοι έκαναν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας. Όποιο κατάστημα έβλεπαν ανοιχτό, μπούκαραν μέσα και έβγαζαν σηκωτούς πελάτες και υπαλλήλους. Μάλιστα, ορισμένοι εμποροϋπάλληλοι γιουχάιζαν τους πελάτες, θαρρείς και αυτοί ευθύνονταν για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Υπήρξαν περιπτώσεις που οι συνδικαλιστές ήρθαν σε φραστική αντιπαράθεση με τους πελάτες, καθώς οι τελευταίοι δεν ήθελαν να αποχωρήσουν και επιθυμούσαν να ολοκληρώσουν τις αγορές τους. “Ωραία δημοκρατία!” έλεγαν ειρωνικά προς τους εμποροϋπαλληλους, οι οποίοι απαντούσαν πως “η Κυριακή είναι αργία”.

 

Η χθεσινή -πιλοτική- λειτουργία της αγοράς τη Κυριακή, απέδειξε ότι ο εμπορικός κόσμος της πόλης επέλεξε τη… παραλία και όχι να ανοίξει το μαγαζί του. Έτσι, πειθάρχησε στην πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, να παραμείνει κλειστή η αγορά. Υπενθυμίζεται πως ο Σύλλογος διενήργησε δημοψήφισμα για τη λειτουργία της Κυριακής. Στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο αντιτάχθηκε το 96% των εμπόρων. Πάντως, η αλήθεια είναι πως η κίνηση χθες στην αγορά της πόλης ήταν απίστευτα υποτονική και δεν θύμιζε σε τίποτα άλλες Κυριακές, όπου οι Θεσσαλονικείς είχαν μαζικά συνδυάσει βόλτα με αγορές.