ΑΠΘ: Διάλεξη “Λαϊκισμός: Μια ιδεακή προσέγγιση”

Στο πλαίσιο το ερευνητικού προγράμματος «POPULISMUS: Λαϊκιστικός λόγος και δημοκρατία», το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ διοργανώνει ομιλία του Kαθηγητή του Πανεπιστημίου της Georgia, Cas Mudde, με τίτλο: Λαϊκισμός: Μια ιδεακή προσέγγιση.

 

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο ΙΙΙ του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 και ώρα 18.00. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

 

Περίληψη:

 

Ο λαϊκισμός είναι, και πιθανότατα θα είναι πάντοτε, μια ουσιωδώς αμφιλεγόμενη έννοια. Στην ομιλία του, ο Cas Mudde θα υποστηρίξει μια ιδεακή/ιδεογραφική προσέγγιση όσον αφορά την ανάλυσή του. Ο ορισμός του για τον λαϊκισμό ως ιδεολογία ισχνού πυρήνα αναπτύσσεται πάνω σε τρεις κομβικές έννοιες: τον λαό, την ελίτ, και τη γενική βούληση. Μια τέτοια προσέγγιση παρουσιάζει πλεονεκτήματα εν συγκρίσει με άλλες προσεγγίσεις περί τον λαϊκισμό, που περιλαμβάνουν εκείνα της διακριτότητας, της κατηγοριοποίησης, της κινητικότητας και της προσαρμοστικότητας.

 

Σχετικά με τον ομιλητή:

 

Ο Cas Mudde είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια, στις ΗΠΑ. Είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους ακαδημαϊκούς στα πεδία της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού. Το βιβλίο του Populist Radical Right Parties in Europe (Cambridge University Press, 2007) κέρδισε το βραβείο Stein Rokkan το 2008. Αυτό το διάστημα ετοιμάζει (μαζί με τον Cristobal Rovira Kaltwasser) το βιβλίο Populism: A Very Short Introduction για τον εκδοτικό οίκο Oxford University Press, και (μαζί με τον Sivan Hirsch-Hoefler) το βιβλίο The Israeli Settler Movement: Assessing and Explaining Social Movement Success για τον εκδοτικό Cambridge University Press. Είναι συν-διευθυντής του περιοδικού European Journal of Political Research. Έργα του έχουν μεταφραστεί και στην ελληνική γλώσσα.

 

ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ POPULISMUS

 

Τα τελευταία χρόνια ο λαϊκισμός έχει επιστρέψει στο διεθνές πολιτικό προσκήνιο. Μεταξύ άλλων, μια σειρά από κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής που απορρίπτουν τη λεγόμενη «Συναίνεση της Ουάσινγκτον» αλλά και μια ομάδα από ακροδεξιά κόμματα που πολλαπλασιάζονται στην Ευρώπη, προωθώντας ξενοφοβικά και ρατσιστικά στερεότυπα, πιστοποιούν αυτήν την τάση. Eπιπλέον, καταδεικνύουν τις αντιθετικές εκφάνσεις της. Το ερευνητικό πρόγραμμα POPULISMUS στοχεύει καταρχάς στην καταγραφή και συγκριτική χαρτογράφηση του λαϊκιστικού λόγου που εκπέμπεται από τέτοιου είδους πηγές. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθεί η επαναξιολόγηση της έννοιας του «λαϊκισμού» και η άρθρωση μιας θεωρητικής προσέγγισης ικανής να αναπροσανατολίσει την εμπειρική ανάλυση της λαϊκιστικής ιδεολογίας στο πλανητικό περιβάλλον του 21ου αιώνα. Ξεκινώντας από τον θεωρητικό προσανατολισμό που προσφέρει η θεωρία του λόγου της «Σχολής του Essex», το έργο POPULISMUS υιοθετεί μια μεθοδολογία ανάλυσης λόγου για να διερευνήσει τις ποικίλες μορφές της λαϊκιστικής πολιτικής, να τεκμηριώσει την ανάγκη μελέτης της αναδυόμενης αντίθεσης μεταξύ λαϊκισμού και αντι-λαϊκισμού και να αξιολογήσει τις συνέπειές της πάνω στην ποιότητα της δημοκρατίας.

 

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της πράξης ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικούς πόρους.

 

Μέχρι την ολοκλήρωσή του, τον Ιούλιο του 2015, το διάρκειας δεκαοκτώ μηνών ερευνητικό πρόγραμμα POPULISMUS θα αναπτύξει ένα πυκνό πλέγμα δραστηριοτήτων με στόχο την εννοιολογική, αναλυτική και ερμηνευτική αναβάθμιση της ικανότητας διερεύνησης του λαϊκιστικού λόγου και της σχέσης του με τη δημοκρατία. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν:

 

-Την επισκόπηση και κριτική αποτίμηση της υπάρχουσας διεθνούς βιβλιογραφίας.

 

-Την πραγματοποίηση ερευνητικών επισκέψεων για την πληρέστερη γνώση της επιτόπιας κατάστασης σε περιοχές που θεωρούνται επίκεντρα λαϊκιστικών κινητοποιήσεων (Βενεζουέλα και Αργεντινή στη Λατινική Αμερική× ΗΠΑ× Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία και Ελλάδα στην Ευρώπη).

 

-Τη συγγραφή μιας σειράς θεματικών μελετών και επιστημονικών άρθρων για επιμέρους πτυχές του φαινομένου.

 

-Τη διοργάνωση διεθνών ερευνητικών συναντήσεων (εργαστήριο, συνέδριο, ομιλίες) για την προώθηση της σχετικής έρευνας και την διάχυση των αποτελεσμάτων.

 

-Την ανάπτυξη ενός Παρατηρητηρίου για τον λαϊκιστικό λόγο και τη δημοκρατία με τη μορφή σύνθετης διαδικτυακής πλατφόρμας.

 

Πληροφορίες: www.populismus.gr

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr