Αρχίζουν τα… όργανα για τα 2,8 δισ.

ΦΩΤΟ: REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

ΦΩΤΟ: REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Στις γνώριμες -λόγω των διαπραγματεύσεων κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο- αίθουσες κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας επανέρχονται από σήμερα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου, με άμεσο στόχο την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για τα 15 προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Οι πρώτες συναντήσεις είναι προγραμματισμένες για τις 15:30, ενώ στη σημερινή ατζέντα αναμένεται να συμπεριληφθεί το θέμα του νέου Ταμείου διαχείρισης της περιουσίας του Δημοσίου, αλλά και η προώθηση των προαπαιτούμενων που σχετίζονται με τις αποκρατικοποιήσεις.

Η ελληνική πλευρά -όπως τόνισε άλλωστε και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ- θέλει να ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος διαβουλεύσεων το ταχύτερο δυνατό ώστε να ξεκινήσει άμεσα η β’ αξιολόγηση. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Euro Working Group. Ολοκλήρωση, εκτός από τη συμφωνία με τους τέσσερις εκπροσώπους των θεσμών στο κεντρικό ξενοδοχείο, σημαίνει ότι και το κουαρτέτο με τη σειρά του θα έχει ετοιμάσει τη δική του έκθεση συμμόρφωσης (compliance report), η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Οι εκκρεμότητες

  • Αποκρατικοποιήσεις
    Επικύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της συμφωνίας για το Ελληνικό.
    Προκήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού.
    Μεταφορά στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ: ΕΥΑΘ, ΕΥΑΠΣ+1,56%ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΠ-1,18% ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΕΑΒ,ΔΕΗ, ΔΕΗ-1,53% ΑΔΜΗΕ.
    Μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του υπόλοιπου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ.
  •  Ενέργεια
    Η επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης της αγοράς του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών.
    Η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
    Η τροποποίηση νομοθεσίας για το ειδικό τέλος ΕΤΜΕΑΡ μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι ΑΠΕ.
    Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης με την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων.
  • Ασφαλιστικά
    Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για μικροεπαγγελματίες που εδρεύουν σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.
    Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν την καταβολή χαμηλότερων εισφορών για τον κλάδο υγείας.
    Αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης στην καταβολή εισφορών για την αναγνώριση πλασματικών περιόδων ασφάλισης.

Η σύνταξη της έκθεσης συμμόρφωσης από την άλλη προβλέπει την κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή ενός ακόμη νομοσχεδίου με προαπαιτούμενα. Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι οι εξελίξεις από σήμερα το μεσημέρι και μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να είναι ταχύτατες. Η… οικονομία χρόνου σε αυτό το στάδιο κρίνεται επιβεβλημένη και για έναν ακόμη λόγο: η ελληνική πλευρά θέλει να υπάρξει μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για τη β’ αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει και το κρίσιμο θέμα των εργασιακών. Η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί -ειδικά το ΔΝΤ- έχουν διαφορετική αντίληψη για το πώς θα ενσωματωθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην ελληνική νομοθεσία και αυτό πιθανότητα θα χρειαστεί περισσότερες ημέρες διαβουλεύσεων.

Από τα 2,8 δισ. ευρώ, το 1,7 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Πρακτικά, η διαδικασία πληρωμών από το Δημόσιο θα παγώσει και πάλι μέχρι να ολοκληρωθεί αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων και να γίνει η εκταμίευση. Και αυτό διότι από το 1,8 δισ. ευρώ που είχε στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών για πληρωμές (από την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ του Ιουνίου) έχει ήδη δοθεί το 1,45 δισ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα, τυπικά έχουν ολοκληρωθεί δύο από τα 15 προαπαιτούμενα: η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων (που θα είναι ο διάδοχος της σημερινής Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων). Ωστόσο, στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι και για τα υπόλοιπα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα έχουν υπάρξει διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια των θεσμών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα η επίτευξη συμφωνίας να μην απέχει πολύ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συμφωνία για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (σ.σ.: είναι το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων). Ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί φέρονται να έχουν συμφωνήσει στο μείζον που είναι η επιλογή του προέδρου του Συμβουλίου (σ.σ.: παρά τη διάψευση της προηγούμενης εβδομάδας, οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν καταλήξει στον Γάλλο πρώην στενό συνεργάτη της Κριστίν Λαγκάρντ), ενώ εκκρεμεί η συμφωνία σε ένα-δύο μέλη του Συμβουλίου.

Το πιο σοβαρό από τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα φαίνεται να είναι το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και ειδικά αυτών που σχετίζονται με την αγορά της ενέργειας. Στο κομμάτι αυτό -το οποίο μάλιστα θα συζητηθεί από την 1η κιόλας μέρα των διαπραγματεύσεων- εκκρεμούν τα ακόλουθα προαπαιτούμενα:

Η επικύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της συμφωνίας για το Ελληνικό. Ως προς αυτό δεν φαίνεται να υπάρχουν εμπόδια. Σχετική αναφορά στη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό έκανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου.

2 Η κίνηση των διαδικασιών για την προκήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προκήρυξη θα γίνει μέσα στον μήνα, ενώ έχουν ήδη επιλεγεί οι σύμβουλοι (χρηματοοικονομικός σύμβουλος έχει οριστεί η Alpha Bank).

H μεταφορά στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ. Η σχετική λίστα, όπως προκύπτει και από το κείμενο του τεχνικού μνημονίου, περιλαμβάνει την Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης-ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ (σ.σ.: ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε χθες ότι δεν θα διατεθεί πλειοψηφικό ποσοστό των εταιρειών ύδρευσης), την ΕΛΒΟ, την Αττικό Μετρό, την ΕΑΒ, τη ΔΕΗ (που είναι και η καυτή πατάτα γι’ αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης), αλλά και τον ΑΔΜΗΕ. Η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων προϋποθέτει νόμο, άρα και αυτό το προαπαιτούμενο θα κλείσει με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή προς το τέλος του μήνα.

Η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του υπόλοιπου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ. ΟΤΕ-4,34% Κανονικά η μεταβίβαση θα έπρεπε να έχει γίνει από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς οι διαβουλεύσεις και με τον βασικό μέτοχο του Οργανισμού (τη γερμανική Deutsche Telecom) έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού.

Τα ενεργειακά θέματα αποτελούν και αυτά ένα κρίσιμο μέτωπο αυτού του γύρου διαπραγματεύσεων, με τα σχετικά θέματα στη λίστα των προαπαιτούμενων να είναι τα ακόλουθα:

  • Η επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης της αγοράς του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών.
  • Η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Η τροποποίηση νομοθεσίας για το ειδικό τέλος ΕΤΜΕΑΡ μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι ΑΠΕ με σεβασμό των υφιστάμενων συμβάσεων, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με στόχο την εξάλειψη του ελλείμματος στον λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.
  • Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης με την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων.

Η ολοκλήρωση αυτού του γύρου των διαβουλεύσεων θα φέρει και νέα ασφαλιστικά μέτρα. Πρόκειται για απαιτήσεις των δανειστών που εκκρεμούν από τον περασμένο Μάιο και αφορούν κατά κύριο λόγο τον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του νέου έτους (σ.σ.: βασική φιλοσοφία του νέου συστήματος είναι η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα). Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθούν διατάξεις που θα επιφέρουν:

  • Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για μικροεπαγγελματίες που εδρεύουν σε περιοχές με πληθυσμό κάτω 2.000 κατοίκων (σ.σ.: θα καταργηθεί η δυνατότητα ασφάλισής τους στον ΟΓΑ).
  • Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν την καταβολή χαμηλότερων εισφορών για τον κλάδο υγείας (π.χ. δικηγόρων, ιατρών, μηχανικών κ.λπ.).
  • Αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης στην καταβολή εισφορών για την αναγνώριση πλασματικών περιόδων ασφάλισης.

Πηγή: Ναυτεμπορική