Αρχές Νοεμβρίου επιστρέφει η τρόικα, ανοιχτά όλα τα θέματα

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, με κυβερνητικά στελέχη να αναφέρουν ότι οι συζητήσεις κινήθηκαν σε καλό κλίμα και θα συνεχιστούν.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες και σε ο,τι αφορά το θέμα της ρύθμισης των “κόκκινων δανείων”, η τρόικα ζήτησε η ρύθμιση να “κουμπώνει” με τις ρυθμίσεις των χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία και εκτός απο τις επιχειρήσεις να αφορά και στα φυσικά πρόσωπα. Επι της ουσίας, η τρόικα ζητά κοινή ρύθμιση για όλους και το θέμα δεν έκλεισε αλλά παραμένει υπό συζήτηση.

Το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες και τα Ταμεία, άλλωστε, φαίνεται πως «καίει» το οικονομικό επιτελείο, καθώς όσο υπάρχει στον αέρα πιθανότητα νέας βελτιωμένης ρύθμισης, σταματούν να εξυπηρετούν τις δόσεις ακόμη και αυτοί που είχαν ενταχθεί στην υπάρχουσα ρύθμιση και πλήρωναν. Για τον λόγο αυτό παραμένει πιθανό το ενδεχόμενο κατάθεσης νομοσχεδίου χωρίς την έγκριση των δανειστών, τουλάχιστον για τα χρέη προς τα Ταμεία και τις εφορίες, στο οποίο θα προβλέπεται η ρύθμιση χρεών σε έως και 100 δόσεις, με σημαντική μείωση των προσαυξήσεων.

Αρμόδια στελέχη ανέφεραν ότι η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test των Τραπεζών και μετά τον ορισμό της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό σημαίνει ότι η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στις αρχές Νοεμβρίου. Εντός της ημέρας αναμένεται και ανακοίνωση της τρόικας.

 

Πηγή: Καθημερινή