Ασφάλιση ΙΧ: Ανατροπές στην αγορά έφερε το κλείσιμο των τραπεζών

Πώς θα αποφύγετε την ακύρωση του ασφαλιστικού συμβολαίου, ποιοι οι διαθέσιμοι τρόποι πληρωμής. Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις.

 

Μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ελέγχου στη ροή των κεφαλαίων διατυπώθηκαν αρκετές απορίες τόσο από τις ασφαλιστικές εταιρίες όσο και από τους ασφαλισμένους για τον τρόπο καταβολής των εισφορών και την κάλυψη των ασφαλιστηρίων.

 

Από την Ένωση ασφαλιστικών εταιρειών, υπήρχαν δηλώσεις στήριξης της αγοράς, ωστόσο οι απορίες παραμένουν. Η κυβέρνηση από την πλευρά της γνωστοποίησε ότι οι πληρωμές των ασφαλιστικών συμβολαίων μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking ή από τα ΑΤΜ.

 

Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούν ότι οι ασφαλιστικές θα διαχειριστούν το θέμα με ευελιξία ώστε να μην ακυρωθούν συμβόλαια.

 

Το κύριο πρόβλημα βέβαια βρίσκεται στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων καθώς σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα προσωρινά ασφαλιστικά συμβόλαια δεν ισχύουν ενώ απαγορεύεται η έκδοση συμβολαίου πριν την εξόφλησή του.

 

Για το λόγο αυτό η εξόφληση του ασφαλιστηρίου μπορεί να γίνει μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας ή με προπληρωμένη αν περιέχει το απαιτούμενο ποσό. Υπάρχει φυσικά και η υπηρεσία Timeline όπου μπορεί κανείς να επιλέξει τη διάρκεια του συμβολαίου και το ποσό που θα πληρώσει ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτει.

 

Όσο για τις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών αυτές δίνονται κανονικά καθώς πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικές συναλλαγές στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

 

Το ιδανικό, ωστόσο, είναι πριν από κάθε κίνηση οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με τους ασφαλιστές τους προκειμένου να ενημερώνονται με ακριβή τρόπο.

 

Δήλωση Α. Σαρρηγεωργίου, Προέδρου Ε.Α.Ε.Ε

 

Το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος της Ε.Α.Ε.Ε Α. Σαρρηγεωργίου προχώρησε στην εξής δήλωση: «H Ελληνική Ασφαλιστική αγορά, παράγοντας σταθερότητας και ισορροπίας για την κοινωνία και την οικονομία είναι εδώ και παραμένει στο πλευρό των ασφαλισμένων σε αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές για το μέλλον της χώρας. Συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε τους πολίτες αντιμετωπίζοντας καθημερινά τις πρακτικές δυσκολίες που προκύπτουν από τις πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.

Για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, προς όφελος πελατών και εργαζομένων, είναι απαραίτητο να δοθεί άμεσα τέλος στο σημερινό κλίμα αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί και οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας των τραπεζών.

Ως Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος εκφράζουμε την ελπίδα να επιτευχθεί, έστω και την ύστατη ώρα, δίκαιη και αποτελεσματική συμφωνία με τους εταίρους, που να διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και την παραμονή της στη ζώνη του Ευρώ, απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη».

 

Πηγή: caranddriver.gr