Ασφαλιστική ενημερότητα με θυσία τη σύνταξη

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Κάνει το γύρο του διαδικτύου και αναπαράγεται από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις η είδηση ότι η κυβέρνηση υπόσχεται να δίνεται ασφαλιστική ενημερότητα σε όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία. Λίγοι όμως, από όσους αναπαράγουν την είδηση ελαφρά τη καρδία, προσέχουν τα ψιλά γράμματα αυτής της κατ’αρχήν θετικής κίνησης της κυβέρνησης.

Βλέπουμε λοιπόν ότι το υπουργείο Εργασίας υπόσχεται ότι θα δίνεται ασφαλιστική ενημερότητα ακόμα και σε όσους χρωστάνε στα Ταμεία, προκειμένου να κατευναστούν οι αντιδράσεις των επαγγελματιών που όχι μόνο πνίγονται από τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα οποία τους έχει οδηγήσει η ύφεση και η τρέχουσα φορολογική “λαίλαπα”, αλλά θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερες εισφορές προς τον ΟΑΕΕ και τον ΕΤΑΑ αλλά και τον ΕΟΠΥΥ από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που από το περασμένο Φεβρουάριο θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση, αλλά δεν το έκανε με αποτέλεσμα τα χρέη στα Ταμεία να αυξάνονται κάθε μήνα με γεωμετρική πρόοδο και το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί δραματικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα Ταμεία (άνω των 5 χιλιάδων ευρώ κατ’ άτομο) αυξήθηκαν από τα 14,2 δισ. ευρώ στα 16, 6 δισ. ευρώ. Επίσης από τον Ιούλιο του 2015 έως και τον Ιούνιο του 2016, βρέθηκαν εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων πάνω από 57 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και εργοδότες. Ταυτόχρονα με την εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων χρεών που έφερε η επιστροφή στην ύφεση και η ταυτόχρονη επενδυτική και πιστωτική ασφυξία, άρχισαν να τρέχουν οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων οφειλετών προς τα Ταμεία. Τον Ιούνιο του 2016 σημειώθηκε ρεκόρ 8μηνου στις κατασχέσεις κινητής περιουσίας για οφειλές προς το ΙΚΑ.

Η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας εκτιμάται ότι θα φέρει και πάλι ζεστό χρήμα στα Ταμεία, τα οποία έχουν φτάσει στο σημείο να κυνηγούν δικαστικά τους ασφαλισμένους τους και να τους απειλούν με πλειστηριασμούς. Έτσι μελετάται το πάγωμα των παλιών οφειλών για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα με τους οφειλέτες να έχουν από 1/1/2017 την υποχρέωση να πληρώνουν μόνο τις νέες τους οφειλές. Τα παλιά χρέη δεν θα διαγράφονται όμως ο ασφαλισμένος πληρώνοντας μόνο τις νέες ασφαλιστικές εισφορές θα είναι ασφαλιστικά ενήμερος και δεν θα έχει άλλα προβλήματα. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη, το οποίο ακούγεται – αν μη τι άλλο – σαν απειλή. Μελετάται η ανταλλαγή του ληξιπρόθεσμου χρέους με ασφαλιστικό χρόνο. Είναι μια ρύθμιση που μελετάται για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και λόγω οφειλών στα Ταμεία δεν μπορούν να βγουν. Σύμφωνα με αυτό το μέτρο, όσοι χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία θα μπορούν να ανταλλάξουν την οφειλή με ασφαλιστικό χρόνο. Με τα χρόνια δηλαδή που αντιστοιχούν στο ποσό που οφείλουν και να βγουν με μειωμένες αποδοχές σε σύνταξη.

Δηλαδή, κι απ’ τη μύγα ξύγκι, που λέει και ο σοφός λαός. Τι λέει η κυβέρνηση; Δώσε χρήματα από τη σύνταξή σου, για να μπορέσεις να βγεις στη σύνταξη.

Αλλά ακόμα κι αυτά τα μέτρα, που υπόσχονται ασφαλιστική ενημερότητα με αντάλλαγμα μειωμένες συντάξεις, πρέπει να περάσουν από το κόσκινο των δανειστών, οι οποίοι μέχρι στιγμής αντιδρούν.