Ασφαλιστικό: «Μάχη» για τις εισφορές και τις συντάξεις

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

«Εγινε μια σκληρή διαπραγμάτευση που θα συνεχιστεί… το κλίμα ήταν αυτό που περιμέναμε». Με αυτή τη δήλωση ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος έδωσε το στίγμα των συζητήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών που ξεκίνησαν παρουσία των υπουργών Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου και Οικονομίας Γ. Σταθάκη χθες και συνεχίζονται σήμερα.

Βασικά σημεία «τριβής» -και ανταλλαγής στοιχείων και επιχειρημάτων- είναι οι αυξήσεις των εισφορών (από τις οποίες εξαρτάται αν θα μειωθούν ή όχι οι επικουρικές συντάξεις) και η «κάλυψη» του δημοσιονομικού στόχου για την περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης όχι μόνο στη διετία 2016 ? 2017 (κατά 1% του ΑΕΠ και κατά 0,50% του ΑΕΠ αντίστοιχα), αλλά, και πιο… μακροπρόθεσμα σε συνάρτηση με τη νέα δομή του Ασφαλιστικού και τα έσοδα από το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών με βάση το φορολογητέο εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες. «Ολα παραμένουν ανοικτά», υπογραμμίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι βάση της διαπραγμάτευσης παραμένει το σχέδιο της μεταρρύθμισης που έχει κατατεθεί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συνεχίστηκαν χθες το απόγευμα έτσι ώστε η νέα συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Γ. Κατρούγκαλος να γίνει με στοιχεία και όλα τα εναλλακτικά σενάρια.

Τα αγκάθια

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης είναι: Η αύξηση κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση. Με δεδομένη την αρνητική στάση των Θεσμών για την αύξηση του (ήδη υψηλού) μη μισθολογικού κόστους εργασίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι σημείο συμβιβασμού θα ήταν, εφόσον και οι εργοδοτικές οργανώσεις βάζουν… πλάτη, μια μικρότερη αύξηση (έως 1 ποσοστιαία μονάδα) και η περικοπή των «υψηλών» επικουρικών συντάξεων.

Δεύτερο ζήτημα αποτελεί η εξασφάλιση των εσόδων από τις εισφορές για την καταβολή των συντάξεων (εισφορά 20%), ιδιαίτερα μετά τη σύνδεσή τους με το φορολογητέο εισόδημα και τα προβλήματα εισπραξιμότητας που, όπως έχει ήδη φανεί, θα έχει η σχετική διαδικασία με αποτέλεσμα να έχει «ανοίξει» και στο εσωτερικό η συζήτηση για την πρόβλεψη ενός «ανεκτού» συνολικού ποσοστού επιβάρυνσης ή της πρόβλεψης μεγαλύτερης περιόδου προσαρμογής για ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων (νέους και αγρότες).

Τρίτο θέμα είναι τα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει το σχέδιο, σε συνδυασμό με την εθνική σύνταξη, για τους χαμηλόμισθους και όσους έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης (πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί επιμένουν για την πρόβλεψη εισοδηματικών κριτηρίων ή εναλλακτικά για την αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης από τα 15 στα 20 έτη).

Τέταρτο ζήτημα που έχει τεθεί είναι τα υψηλά και μη ανταποδοτικά ασφάλιστρα για τον κλάδο ασθενείας.

Η «κόκκινη γραμμή»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επαναβεβαίωσε χθες ότι έχει μπει ως «κόκκινη γραμμή» να μην υποστεί καμία μείωση η κύρια σύνταξη (αν και παραδέχθηκε ότι «δεν θα είχαμε πρόβλημα να μιλήσουμε για μείωση στις πολύ υψηλές συντάξεις» αν… έβγαινε ο λογαριασμός) και να παρέχεται σε όλους η εθνική σύνταξη. «Ολη η μεταρρύθμιση σχεδιάστηκε προκειμένου να γίνει ένα δίκαιο με ταξικό πρόσημο νομοσχέδιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θέλουμε να αφανίσουμε κανέναν άλλον, καμία παραγωγική τάξη, καμία επαγγελματική ομάδα… Γι’ αυτό και έχει και μία σημασία το Ασφαλιστικό σε σχέση με το Φορολογικό, διότι θα συνδεθούν ως προς το τι βγαίνει τελικά από την τσέπη του καθένα», κατέληξε.

Κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στην πρωινή συνάντηση με τους επικεφαλής των Θεσμών σημείωσε ότι -τουλάχιστον στο πρώτο μέρος της συνάντησης οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν ζήτησαν μειώσεις συντάξεων, εξέφρασαν αντιρρήσεις, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα πιεστικοί».

• Σημεία «τριβής»

Βασικά σημεία «τριβής» -και ανταλλαγής στοιχείων και επιχειρημάτων- είναι οι αυξήσεις των εισφορών (από τις οποίες εξαρτάται αν θα μειωθούν ή όχι οι επικουρικές συντάξεις) και η «κάλυψη» του δημοσιονομικού στόχου για την περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης όχι μόνο στη διετία 2016 ? 2017 (κατά 1% του ΑΕΠ και κατά 0,50% του ΑΕΠ αντίστοιχα), αλλά, και πιο… μακροπρόθεσμα.

• Εισφορές

Ζήτημα αποτελεί η εξασφάλιση των εσόδων από τις εισφορές για την καταβολή των συντάξεων (εισφορά 20%), ιδιαίτερα μετά τη σύνδεσή τους με το φορολογητέο εισόδημα και τα προβλήματα εισπραξιμότητας που, όπως έχει ήδη φανεί, θα έχει η σχετική διαδικασία.