Αθ. Τσακρής στο radio1d.gr: «Ο κόσμος δεν παίρνει τη γρίπη στα σοβαρά»

Τα υψηλότερα ποσοστά νοσηρότητας από τη γρίπη στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα, καθώς οι νεκροί στη χώρα μας έφτασαν φέτος τους 100.

Μιλώντας στο Radio1d.gr, ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισε ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας «πάσχουν» από έντονη υποστελέχωση.

Παράλληλα, σχεδόν το 20% των κλινών αυτές τις μέρες είναι κατειλημμένες από ασθενείς με γρίπη.

Ωστόσο, βασικό αίτιο, σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, αποτελεί η ανεπαρκής πρόληψη από την πλευρά των ασθενών.

«Το ενδημικό κύμα φέτος είναι πιο ισχυρό σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, λόγω του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού ακόμη και στις ευπαθείς ομάδες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακόμη, πολλοί ασθενείς καθυστέρησαν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, και όταν τελικά το έκαναν, οι δυνατότητες παρέμβασης ήταν περιορισμένες.

«Υπάρχει δυσπιστία από τον κόσμο στα εμβόλια, ο κόσμος δεν παίρνει τη γρίπη στα σοβαρά», ξεκαθαρίζει ο κ. Τσακρής, μιλώντας στο Radio1d.gr και τονίζει ότι η πολιτεία πρέπει να ενημερώνει τον κόσμο και ιδιαίτερα όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, για το πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας και ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους ασθενείς.
Δυστυχώς το θέμα, σύμφωνα με τον κ. Τσακρή θα συνεχίσει να απασχολεί και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα της δημόσιας υγείας.

 

Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν άτομα με καρδιοαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, νευρολογικά ή μεταβολικά νοσήματα, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η ανοσοανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια και η νοσογόνος παχυσαρκία. Ακόμη, αυξημένες πιθανότητες σοβαρής λοίμωξης από τον ιό της γρίπης έχουν τα άτομα άνω των 65 ετών. 
Τα συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους ασθενείς είναι: υψηλός πυρετός, έντονη καταβολή, πόνος στις αρθρώσεις και τα κόκαλα, βήχας, δύσπνοια.

 

Του Ντην Βουλκίδη και της Βάσιας Μπάρμπα,

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr