Αθώοι έξι κάτοικοι της Ν. Ευκαρπίας για διαμαρτυρίες κατά του ΣΜΑ της περιοχής

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Αθώοι κρίθηκαν από δικαστήρια της Θεσσαλονίκης έξι κάτοικοι της Νέας Ευκαρπίας που κατηγορούνταν για άσκηση παράνομης βίας, πράξη που τους αποδόθηκε, ύστερα από συμμετοχή τους σε παλιότερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Τέσσερις εκ των κατηγορούμενων κατοίκων αθωώθηκαν από το Δ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο και οι υπόλοιποι από το Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο. Και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε αθωωτική εισαγγελική πρόταση. Η πρώτη υπόθεση αφορούσε διαμαρτυρία που έγινε στις 9 Μαρτίου του 2012 και η δεύτερη ανάλογη διαμαρτυρία 18 μέρες αργότερα. Σύμφωνα με τον συνήγορό τους, οι συγκεκριμένοι κάτοικοι κατέστησαν κατηγορούμενοι με βάση την καταγραφή από αστυνομικούς των αριθμών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους που ήταν σταθμευμένα κοντά στο εργοτάξιο και με τέτοιο τρόπο “που μαρτυρούσε σκοπό παρεμπόδισης εκτέλεσης του έργου”.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο οποίος, αφού τόνισε ότι η περιοχή είναι επιβαρυμένη περιβαλλοντικά, έκανε λόγο για ειρηνικές διαμαρτυρίες, τις οποίες στήριζε το δημοτικό συμβούλιο με αλλεπάλληλες αποφάσεις που είχε πάρει εκείνη την εποχή. Εκτός από τις σημερινές δίκες το προσεχές διάστημα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν άλλες πέντε, συνδεόμενες με διαμαρτυρίες που έγιναν το πρώτο πεντάμηνο του ίδιου έτους.

Μαζί με τους σημερινούς παραπέμφθηκαν να δικαστούν για «παράνομη βία» συνολικά 49 κάτοικοι της Νέας Ευκαρπίας, αντιδρώντες στο υπό κατασκευή έργο του ΣΜΑ. ‘Απαντες παραπέμφθηκαν με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή έπειτα από την καταγραφή των αριθμών κυκλοφορίας των οχημάτων τους σε σημεία πέριξ του εργοταξίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ίδιο άτομο παραπέμφθηκε να δικαστεί σε πέντε ακροατήρια και άλλα δύο σε τρία ακροατήρια. Να σημειωθεί -τέλος- ότι προηγήθηκαν άλλες πέντε δίκες, κατά τις οποίες αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι με αμετάκλητες αποφάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ