Μπατίστα: Η τρόικα θέλει να διοικεί την Ελλάδα από το εξωτερικό

Για προσπάθεια της τρόικας να «διοικήσει» την Ελλάδα από το εξωτερικό μίλησε ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, ο οποίος έχει εκφράσει και στο παρελθόν την αντίθεσή του στους όρους παροχής του δανείου της διεθνούς βοήθειας προς την χώρα μας, ενώ έχει μειοψηφίσει μαζί με ορισμένες άλλες χώρες, σε ψηφοφορίες για την εκταμίευση δόσεων.

Με αφορμή την δημοσιοποίηση σήμερα της έκθεσης του ΔΝΤ για την πέμπτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, βάσει της οποίας χορηγήθηκε στην Ελλάδα η δόση των 3,4 δισ. ευρώ, ο κ.Μπατίστα υποστηρίζει ότι η χώρα μας έχει πέσει «θύμα της γερμανικής λιτότητας».

 

«Δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια προσπάθεια να διοικήσει τη χώρα από το εξωτερικό, κάτι που πρακτικά λειτουργεί σπάνια», σημειώνει σε ανακοίνωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Βραζιλιάνος αντιπρόσωπος, ο οποίος εκπροσωπεί ακόμη δέκα χώρες της Λατινικής Αμερικής στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

 

«Ο αριθμός των διαρθρωτικών μέτρων που έχει ζητήσει η τρόικα από την Ελλάδα είναι κάπως υπερβολικός», εκτίμησε, αναγνωρίζοντας πάντως ότι η κατάσταση έχει «βελτιωθεί λίγο» στην Αθήνα.

 

Ωστόσο υπογραμμίζει ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της χώρας δεν έχουν αλλάξει «θεμελιωδώς» όσον αφορά το χρέος ή την ανεργία. «Δεν βλέπουμε πώς η Ελλάδα θα βγει από την παγίδα στην οποία έχει πέσει», είπε ο Βραζιλιάνος εκπρόσωπος.

 

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, ο κ. Μπατίστα δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποφευχθεί παρά μόνο «στο πολύ αισιόδοξο σενάριο» της ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης.