Μπλόκο βάζει η Κομισιόν στην πώληση της ΔΕΣΦΑ στην SOCAR

«Βόμβα» στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων βάζει η Κομισιόν η οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξεκινά έρευνα σε βάθος για την προτεινόμενη εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από την SOCAR.

 

Τα νέα εμπόδια προέρχονται από την Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. «Η Κομισιόν έχει ανησυχίες ότι η συναλλαγή μπορεί να μειώσει τον ανταγωνισμό στην αγορά χονδρικής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, γιατί θα επιτρέψει στην νέα οντότητα να παρεμποδίσει την πρόσβαση των ανταγωνιστών της SOCAR στο ελληνικό δίκτυο μεταφοράς αερίου» ανέφερε σε ανακοίνωση της η Κομισιόν. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η παραχώρηση της ελληνικής εταιρείας στην SOCAR η οποία ήταν η μόνη εταιρεία που κατέθεσε προσφορά για την αγορά του 66% της ΔΕΣΦΑ, έναντι 400 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Την Τετάρτη έληγε η αρχική διορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αποφασίσουν αν η συμφωνία συμμορφώνεται με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κομισιόν έχει στη διάθεση της 90 εργάσιμες ημέρες, μέχρι τις 23 Μαρτίου του 2015, για να λάβει την τελική απόφαση για το ζήτημα. Μέχρι τότε «παγώνουν» όλες οι διαδικασίες.