Μπουφές με σπαράγγια από την Ένωση Σπαραγγοπαραγωγών στη Θεσσαλονίκη

Με έναν μπουφέ γεμάτο με καλούδια μαγειρεμένα από σπαράγγι, θα δώσει τη δυνατότητα στους Θεσσαλονικείς να …μυηθούν στον κόσμο του ιδιαίτερου αυτού προϊόντος που φημίζεται για την ποιότητα και μοναδική του γεύση η Ένωση Σπαραγγοπαραγωγών, οι άνθρωποι της οποίας έχουν οργανώσει μια μοναδική βραδιά για απόψε σε ξενοδοχείο της πόλης.

 

Σπαραγγόσουπα, ορεκτικά από σπαράγγι και σαλάτες, αλλά και δύο κυρίως πιάτα στα οποία η γαρνιτούρα θα αφορά αποκλειστικά και μόνο σε σπαράγγια, είναι οι γεύσεις που αναμένεται να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεφ μπουφέ, Δημήτρης Τσανανάς.

 

Σε 35.000 ανέρχονται τα στρέμματα σπαραγγιού στην Ελλάδα

 

Η μεγαλύτερη παραγωγή σπαραγγιού γίνεται στην Πέλλα και ακολουθούν η Καβάλα, οι Σέρρες, τα Γιαννιτσά, η περιοχή της Ημαθίας, η Έδεσσα, η Ορεστιάδα, η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και η Ξάνθη. Μάλιστα, το σπαράγγι είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν, αφού το 95% της ελληνικής παραγωγής διοχετεύεται στο εξωτερικό και κυρίως στη Γερμανία, καλύπτοντας μάλιστα το 50% των αναγκών της συγκεκριμένης χώρας, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της Ένωσης, Κλέαρχος Σαραντίδης. ‘Αλλοι προορισμοί για το ελληνικό σπαράγγι είναι οι αγορές της Ιταλίας και της Γαλλίας, ενώ η ελληνική αγορά απορροφά το 3% και στόχο των παραγωγών αποτελεί να πλησιάσει το 20%.

 

Οι παραγωγοί των συνεταιρισμών (280), που απαρτίζουν την ένωση, οι ΕΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΑΓΙΑΣΜΑ ΑΕ, ΑΣ ΑΧΕΛΩΟΣ, ΑΣΚΓΕ ΤΥΧΕΡΟΥ και ΑΣΚΓΕ ΚΟΜΑΡΩΝ, καλλιεργούν όλοι μαζί 3.000 στρέμματα με σπαράγγι, με τη μέση ετήσια παραγωγή να διαμορφώνεται σε 2.000 τόνους, το 99% της οποίας εξάγεται στις προαναφερόμενες αγορές.

 

Τονίζοντας ότι οι φετινές καιρικές συνθήκες δημιούργησαν προβλήματα σε μεγάλο μέρος της παραγωγής στη χώρα, ο κ. Σαραντίδης σημείωσε ότι σήμερα η παραγωγή στο σύνολό της καταγράφεται μειωμένη σε ποσοστό 40%, γεγονός όμως που δίνει πολύ καλές τιμές σε όσους εξάγουν και κυμαίνονται στα 4-8 ευρώ/κιλό.

 

Η αποψινή εκδήλωση, αποτελεί δράση του προγράμματος “Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης Σπαραγγιού στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία” στο πλαίσιο των κανονισμών (ΕΚ) 3/2008 του συμβουλίου και 501/2008 της Επιτροπής με εκτελεστικό οργανισμό την εταιρεία NOVACERT, η οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση τέτοιων προγραμμάτων.

 

Η ιστορία του σπαραγγιού… ξεκινά από το 5.000 π.Χ.

 

Το σπαράγγι (ASPARAGUS OFFICINALIS) ήταν γνωστό στην αρχαία Αίγυπτο, καθώς έχουν βρεθεί τοιχογραφίες στις πυραμίδες, που πιστεύεται ότι χρονολογούνται γύρω στο 5000 π.Χ. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι το καλλιεργούσαν, μπορεί να ήταν και αυτοφυές, εξηγεί ο κ. Λάικος. Πάντως, στη Μικρά Ασία πιστεύεται ότι καλλιεργήθηκε από την εποχή των Ρωμαίων και ήταν γνωστό φάρμακο για τον πονόδοντο, την καρδιοπάθεια, τα νύγματα εντόμων και άλλες περιπτώσεις. Από τη Μεσόγειο διαδόθηκε στη Βόρεια Ευρώπη και από εκεί στη Βόρεια Αμερική. Στη Βόρεια Ευρώπη διαδόθηκε η παραγωγή λευκών σπαραγγιών, ενώ στη Βόρεια Αμερική η καλλιέργεια πράσινου σπαραγγιού. Στην Ελλάδα, το σπαράγγι εμφανίστηκε ως άγριο, αυτοφυές φυτό σε πολλές υγρές, ημιορεινές περιοχές με την ονομασία Βλαστάρια. Η αξία του για τις διάφορες φαρμακευτικές και διαιτητικές του ιδιότητες εκτιμήθηκε γρήγορα, και γιαυτό, σύμφωνα με τον κ. Λάικο, άρχισε η εντατική καλλιέργειά του. Για τους λάτρεις του σπαραγγιού, αλλά και αυτούς που θέλουν να μυηθούν στη γεύση του, επισημαίνεται πως το σπαράγγι έχει διαιτητικές και ιδιαίτερα διουρητικές ιδιότητες, είναι υδατώδες λαχανικό και όταν είναι φρεσκοκομμένο περιέχει 90-95% νερό. Η σύνθεσή του ποικίλει ανάλογα με το στάδιο συγκομιδής του. Η κορυφή των βλαστών είναι πάντοτε πλούσια σε βιταμίνη C, η φλούδα του είναι πιο πλούσια από την καρδιά του, ενώ σε ό,τι αφορά τη θερμιδική αξία του προϊόντος θεωρείται χαμηλή και είναι 26 θερμίδες /100 γραμμάρια.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ