Brexit «ψηφίζει» το 1/3 των βουλευτών του Κάμερον

Στο ένα τρίτο της συνολικής κοινοβουλευτικής δύναμης των Συντηρητικών της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον έχουν αυξηθεί οι υποστηρικτές του Brexit, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph».

 

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της σαββατιάτικης έκδοσης της εφημερίδας, στο κίνημα «Συντηρητικοί για τη Βρετανία» (CfB) προσχωρούν ολοένα και περισσότεροι βουλευτές, ενώ το κίνημα στηρίζουν επίσης κάποιοι υπουργοί (!), 13 μέλη της Βουλής των Λόρδων και 12 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Το CfB, όπως αναφέρουν οι ιδρυτές και οι υποστηρικτές του, έχει ως στόχο να στηρίξει τις προσπάθειες του Βρετανού πρωθυπουργού να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και ζητά την αποχώρηση της χώρας από αυτήν σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτές οι προτεινόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στις συνθήκες της Ενωσης. Βασικός πυλώνας της πολιτικής της επαναδιαπραγμάτευσης, στον οποίο και ποντάρουν οι υποστηρικτές του CfB, είναι το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ο Ντέιβιντ Κάμερον για το εάν η Βρετανία θα παραμείνει μέλος της ΕΕ ή όχι και το οποίο μάλιστα έχει θέσει ως προτεραιότητα της κυβέρνησής του.

 

Μία από τις βασικές αλλαγές που θέλει η Βρετανία στις συνθήκες είναι να επιτρέπουν αυτές στην κυβέρνηση του Λονδίνου να επιβάλλει περιορισμό στην καταβολή των επιδομάτων σε εργαζομένους οι οποίοι μεταναστεύουν στη Βρετανία από κράτη-μέλη της ΕΕ.

 

Σημειώνεται εδώ ότι μπορεί οι Τόρις να κέρδισαν την πλειοψηφία στη βρετανική Βουλή πριν από έναν μήνα, όμως αυτή είναι ισχνή και οι ισορροπίες που πρέπει να τηρήσει ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι εξαιρετικά εύθραυστες, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη στρατηγική του αναδίπλωση απέναντι στη μήνη βουλευτών και υπουργών που στηρίζουν το CfB έπειτα από δηλώσεις που έκανε εναντίον τους.

 

Αναδίπλωση

 

Ο Κάμερον σε ομιλία του είχε με πλάγιο τρόπο επιτεθεί σε αυτούς, λέγοντας πως όσοι δεν στηρίζουν τη στρατηγική του απέναντι στην ΕΕ, δηλαδή την παραμονή της χώρας στην Ενωση μετά τη μεταρρύθμιση των συνθηκών, οφείλουν να παραιτηθούν. Λίγες μέρες αργότερα και έπειτα από αντιδράσεις έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η δήλωσή του αφορούσε στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων και όχι στην εκστρατεία εν όψει του δημοψηφίσματος.

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πάντως, ένα άλλο δημοσίευμα, της κυριακάτικης έκδοσης των «Τάιμς» του Λονδίνου, ανέφερε πως επικεφαλής πολλών μεγάλων επενδυτικών ταμείων με έδρα το Λονδίνο είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη βρετανική πρωτεύουσα σε περίπτωση που η Βρετανία βγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, στελέχη των επενδυτικών ταμείων, τα οποία όμως θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ανέφεραν πως ήδη έχουν συσταθεί ειδικές επιτροπές εντός των επενδυτικών ταμείων για την προετοιμασία ενδεχόμενης μετακίνησης της έδρας τους. Οπως ανέφεραν, η πιθανότερη νέα έδρα των εταιρειών τους θα είναι το Λουξεμβούργο, αφού σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ τα επενδυτικά ταμεία μπορούν να πωλούν τα επενδυτικά τους προϊόντα στην ΕΕ μόνον εάν έχουν έδρα σε κάποιο κράτος-μέλος της Ενωσης.

 

Πηγή: Έθνος