Χαιρετισμός κ. Λουίζας Χριστοδουλίδου στην τελετή βράβευσης των Μαρίας Κέντρου-Αγαθοπούλου και Κυριάκου Χαραλαμπίδη με το «Βραβείο Λογοτέχνη για το σύνολο του έργου του» από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

“Αγαπητοί κ. Πρόεδρε, κ. Αντιπρόεδρε και αξιότιμα μέλη της Επιτροπής Βράβευσης, ως μέλος της Επιτροπής Βράβευσης του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ), ως ετήσιο θεσμό για τη “Βράβευση Λογοτέχνη διά το Σύνολο του ‘Εργου του”, θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά, τη συγκίνηση και τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη βράβευση των δύο καταξιωμένων προσωπικοτήτων της διανόησης των νεοελληνικών γραμμάτων των οποίων το έργο αποτελεί τομή για τη σύγχρονη αλλά και διαχρονική λογοτεχνική πραγματικότητα.

   Η Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, ποιήτρια, πεζογράφος και διηγηματογράφος έχει καταθέσει στα κείμενά της μία δεόντως ξεχωριστή και σπουδαία θεώρηση της σύγχρονης πραγματικότητας. Εικόνες και συναισθήματα αναπηδούν από τη μνήμη, ενισχύοντας την παρατηρητικότητα και τον προβληματισμό για την πορεία της ανθρώπινης υπόστασης σε ένα σύνθετο κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο. Το έργο της, πανανθρώπινο και εστιασμένο τόσο στον εσωτερικό ψυχισμό όσο και στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις του ατόμου, αποτελεί τομή για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Αφορά τη σύνθεση μιας ρεαλιστικής και πολλές φορές βάναυσης πραγματικότητας, ενδεδυμένης με καίριο ποιητικό λόγο που το καθιστά μοναδικό. Η συγγραφέας εκπληρώνει μέσα από το έργο της το χρέος απέναντι στη Μούσα, ενίοτε με αποσιωπητικά και σιωπή.

 Ο καταξιωμένος και διεθνώς αναγνωρισμένος Κυριάκος Χαραλαμπίδης, αναμφίβολα, δύναται να χαρακτηριστεί ως «νανοτεχνολόγος» της ποιητικής τέχνης. Αποδεδειγμένα το ποιητικό του έργο καθίσταται καθολικό και διαχρονικό, αφού προσλαμβάνει με ενάργεια τα μηνύματα των καιρών και στοχάζεται πάνω σε κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας, ενώ αναδεικνύει τη βαθύτερη αντίληψη του όρου «ελληνικός». Το βασικό «εργαλείο» για τη θεμελίωση του ποιητικού οικοδομήματός του είναι η γλώσσα η οποία μεταπλάθεται και αναγεννιέται εντός ενός άφθαρτου μυθικού, ιστορικού, ουμανιστικού και οικουμενικού πλαισίου. Η σύμπραξη των παραπάνω άγουν την ποιητική του Κυριάκου Χαραλαμπίδη σε μια αρμονική μέθεξη, συγκλονιστική και μαγική. Η λέξη, άλλωστε, στην ποιητική του, αποκτά ψυχή και σωματική υπόσταση, έχει να διηγηθεί τη δικιά της ιστορία στις υπόλοιπες που προσμένουν καρτερικά το δικό τους ταξίδι στον κόσμο της ψυχής και της νόησης. Είναι ένας poeta vates, με διαχρονική ενόραση, αλλά και ένας poeta doctus, εφόσον η σχέση του με την ανάγνωση και τη γραφή είναι πολυσχιδής και εκτυλίσσεται σε πολλαπλά επίπεδα.”

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Η Λουίζα Χριστοδουλίδου γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου, όπου πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές της. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris IV) απ’ όπου έλαβε: Maîtrise, D.E.A. (master) και Doctorat. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ευρύτερη Νεοελληνική Λογοτεχνία, στη Νεοελληνική Λογοτεχνία της Κύπρου, στη Γυναικεία Διανόηση και Γραφή του Έξω Ελληνισμού, στις Ταυτότητες/Ετερότητες, στο μυθιστόρημα με ιστορικό υπόβαθρο, στον μεταποικιακό λόγο, στις αναπαραστάσεις των αρχαιοελληνικών μύθων στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, καθώς και στην εφηβική και νεανική λογοτεχνία. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια με εισήγηση, και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό. Τον Ιανουάριο του 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Επιφανίου (Λευκωσία/Αθήνα) το βιβλίο της: Όψεις του αρχαιοελληνικού μύθου στην ποίηση του Κυριάκου Χαραλαμπίδη. Έχει επίσης συνθέσει το λογοτεχνικό πορτρέτο της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου, για το σύνολο του έργου της, το οποίο εκδόθηκε από το PEN Κύπρου, Λευκωσία, 2019. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας – Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Κύπρου και διδάσκει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο εδρεύει στη Ρόδο.

γράφει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά,
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
φιλόλογος – συγγραφέας – παραγωγός προγραμμάτων πολιτισμού