Χαιρετισμός του κ. Λεωνίδα Γαλάζη στην τελετή βράβευσης της Μαρίας Κέντρου – Αγαθοπούλου και του Κυριάκου Χαραλαμπίδη με το Βραβείο “Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του” από τον ΣΠΕΚ.

Δρ Λεωνίδας Γαλάζης

Χαιρετισμός του Δρ Λεωνίδα Γαλάζη στην τελετή βράβευσης της Μαρίας Κέντρου – Αγαθοπούλου και του Κυριάκου Χαραλαμπίδη με το Βραβείο “Λογοτέχνη για το σύνολο του έργου του” από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.

Ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας – Κύπρου για τη «Βράβευση Λογοτέχνη για το σύνολο του έργου του», εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στις δύο εκλεκτές προσωπικότητες των νεοελληνικών γραμμάτων, τη Μαρία Κέντρου – Αγαθοπούλου και τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη, για την επάξια βράβευσή τους. Το έργο τους, καταξιωμένο ήδη με πάρα πολλές διακρίσεις και βραβεία, καθώς και στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού, έχει προ πολλού κερδίσει το στοίχημα με τον πιο αδυσώπητο κριτή, τον χρόνο, και ανήκει πλέον στον λογοτεχνικό κανόνα, διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και μελετάται συστηματικά σε διάφορα πανεπιστήμια. Εξίσου σημαντική είναι η ευρύτερη παιδευτική αξία του έργου τους, που είναι απόκτημα εσαεί για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.

Δρ Λεωνίδας Γαλάζης (Φιλόλογος – Ποιητής), Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων, Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (Κύπρου), Πρόεδρος του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Λεωνίδας Γαλάζης γεννήθηκε το 1962 στη Λευκωσία. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου με τη διατριβή Ποιητική και ιδεολογία στο κυπριακό θέατρο (1869-1925). Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές Ματωμένα κοράλλια (1979), Ο λοιμός και άλλα ποιήματα (δίφυλλο, 1981), Ιατρική βεβαίωση (1982, Βραβείο Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου για έργο νέου λογοτέχνη), Στυφά κυδώνια (1988), Φωτηλασία (1999), Παραδαρμός εν αλφαβήτω (2007), Λοκριγκάνα (2010), Δοκιμές συγκολλήσεως (2013) και Ληξιπρόθεσμες επαγγελίες (2016). Το 2010 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική του συλλογή Λοκριγκάνα. Εξέδωσε επίσης τις μελέτες-δοκίμια Η προσωποποίηση στο ποιητικό έργο του Κώστα Μόντη (2008), Κειμενικές διαθλάσεις (2012), Ποιητική και ιδεολογία στο κυπριακό θέατρο (2012) και Κείμενα, τρόποι, σημασίες. Θέματα λογοτεχνίας (2018). Τον Οκτώβριο του 2019 τιμήθηκε, για την προσφορά του στη λογοτεχνία και στον πολιτισμό, με το Χρυσό Μετάλλιο Μεγάλου Αλεξάνδρου και με Δίπλωμα Τιμής από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό για την Ανάπτυξη του Πνεύματος και της Τέχνης «Το Καφενείο των Ιδεών» (Σαλαμίνα-Ελλάδα) καθώς επίσης και με Έπαινο από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων (μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων και Συλλόγων UNESCO για την Ευρώπη και την Β. Αμερική). Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. Είναι συνυπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού Κυπριακή Εστία και πρόεδρος του ΔΣ του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής.

* γράφει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά,
Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου
φιλόλογος – συγγραφέας – παραγωγός προγραμμάτων πολιτισμού